La Iasi, a debutat astazi al XV-lea Simpozion International de Muzica Bizantina. Manifestarea este organizata de catre Centrul de Studii Bizantine Iasi, in colaborare cu Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Iasi, si se desfasoara pana pe data de 15 mai 2008. Comunicarile stiintifice vor fi sustinute la Muzeul Unirii, tema generala fiind: ‘Transmiterea si reconstituirea culturii muzicale crestine’. Mai multe detalii despre tema din acest an ne-a oferit prof. dr. Gabriela Ocneanu, directorul Centrului de Studii Bizantine Iasi: ‘Tema este foarte generoasa, foarte larga, foarte cuprinzatoare, tocmai ca sa dea posibilitatea tuturor participantilor sa aduca la cunostinta rezultatele muncii lor, a fiecaruia, pe directia pe care a mers si pana acum. Fiecare a aprofundat o anumita tema si are acum posibilitatea sa prezinte rezultalele acestei munci’. De asemenea, prof. dr. Gabriela Ocneanu ne-a vorbit si despre invitatii din strainatate care vor participa la editia din acest an a simpozionului de la Iasi: ‘Participa doua grupuri din afara tarii: de la Graz – Austria si de la Berlin – Germania. Aceste doua grupuri ne vor vorbi despre muzica gregoriana, muzica crestina de traditie apuseana. Aceasta este o imbogatire si o largire a preocuparilor noastre, care speram sa fie de folos tuturor celor ce iubesc muzica religioasa’. In cadrul simpozionului, in zilele de marti si miercuri vor fi sustinute concerte de muzica bisericeasca. Concertele vor avea loc in Catedrala mitropolitana de la Iasi, cu incepere de la orele 18.00.
Viața autentică este numai în comuniune cu Dumnezeu: Marșul pentru viață 2023 la Râmnicu Vâlcea
Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață” s-a desfășurat sâmbătă și la Râmnicu Vâlcea. Mesajul Arhiepiscopului Varsanufie către participanți a fost că viața este viață autentică numai în comuniune cu Dumnezeu și că Maica Domnului…
Romfilatelia a emis trei timbre cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari
Romfilatelia a lansat luni emisiunea „Centenarul Constituției României Întregite” alcătuită din trei timbre, o coliță dantelată și un plic „prima zi”. Emisiunea de mărci poștale pune în valoare imagini ale Făuritorilor Constituției României Întregite de…
Spiritualitate creștină pentru cei mici: Ce a ieșit din mâinile copiilor participanți la atelierele Parohiei Mavrogheni
Sâmbătă, la Parohia Mavrogheni din Capitală, s-a desfășurat ultimul atelier de creație cu copiii din comunitate. Copiii au încondeiat, pictat sau decorat ouă de Paște (în funcție de vârstă) în tehnica tradițională, folosind ceară topită.…
Marșul pentru viață la Timișoara: Ne dorim să fim nu doar Capitală a Culturii Europene, ci și Capitală a Vieții
Marșul pentru viață de la Timișoara s-a desfășurat sâmbătă pe traseul Catedrala Mitropolitană – Primărie – Consiliul Județean și a reunit credincioși, tineri și reprezentanți ai mai multor culte religioase din orașul care în acest…
Centenarul Constituției României Întregite: Bustul Regelui Ferdinand inaugurat la Bălți
Bustul Regelui Ferdinand I Întregitorul a fost inaugurat luni la Bălți, în Republica Moldova. Evenimentul a marcat 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România și 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari…