Al XII-lea Simpozion International de Muzica Bizantina se va desfasura la Iasi in perioada 16 – 18 mai 2005.

Simpozionul International de Muzica Bizantina este organizat de catre Centrul de Studii Bizantine Iasi, cu sprijinul Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’, al Universitatii ‘Al. I. Cuza’ si al Liceului de Arta ‘Octav Bancila’.

La Simpozion sunt invitati sa participe profesori de Muzica si Istorie Bizantina de la Universitatile din Iasi, Bucuresti, Cluj, Sibiu, precum si din Grecia. Pe parcursul celor trei zile sunt planificate comunicari stiintifice si conferinte ce vor fi sustinute in Sala Gotica a Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ de cei peste 30 de participanti.

Pe data de 17 mai a.c., organizatorii au programat un Concert al tuturor grupurilor de psalti invitati in cadrul Simpozionului. Concertul se va desfasura in Catedrala Mitropolitana si va fi sustinut de cele peste 10 coruri care si-au anuntat participarea.

Printre acestea se numara Corul ‘Altarul’ al Catedralei Mitropolitane din Iasi, Corul ‘Theologus’ al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, Corul ‘Anghelos’ al Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ din Iasi, Corul ‘Mira’ al Bisericii ‘Sfantul Nicolae Domnesc’ – Iasi, Grupul coral ‘Basileus’ al Seminarului Teologic Ortodox din Iasi, Grupul psaltic al Manastirii Varatec, Corul psaltic al Universitatii de Arte ‘George Enescu’ – Iasi.

Organizatoarea Simpozionului, d-na Gabriela Ocneanu, a declarat ca participarea formatiilor corale bizantine este una dintre cele mai importante realizari ale Simpozionului pentru ca stimuleaza interpretarea muzicii bizantine.

Comentarii Facebook


Știri recente