Al IV-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă la Palatul Patriarhiei

Ajuns la cea de-a IV-a ediție, Congresul Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română se va desfășura, în perioada 27-28 septembrie, cu binecuvântarea și participarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala ‘Conventus’ a Palatului Patriarhiei, informează „Ziarul Lumina”.

Lucrările congresului vor debuta luni, 27 septembrie, cu o sesiune aniversară dedicată Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, susținută de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, și de către părintele profesor Mihai Săsăujan, șeful Catedrei de teologie istorică a Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București.

Tema de anul acesta a congresului este ‘Cercetarea teologică astăzi’ și se va desfășura în trei sesiuni. Prima sesiune de comunicări intitulată ‘Cercetarea teologică în spațiul universitar românesc’ va fi moderată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. În cadrul acesteia se vor susține prelegeri despre situația actuală a cercetării teologice românești, despre cadrele și obiectivele cercetării, despre dialogul și receptarea critică în cercetarea teologică, precum și despre interdisciplinaritatea cercetării teologice. Următoarea sesiune se va desfășura sub moderarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Participă profesori din toată țara

Patru profesori de la facultățile din București, Cluj, Arad și Iași vor susține referate în care vor sublinia care sunt temele prioritare de cercetare în teologia biblică, istorică, sistematică și practică. Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, va modera ultima sesiune de marți, intitulată ‘Cercetarea teologică și viața Bisericii’. ‘Vor lua cuvântul cadre didactice de la principalele facultăți din țara noastră, dar noi mizăm pe contribuția tuturor cadrelor didactice care să creioneze care sunt exigențele cercetării teologice de astăzi, care sunt obiectivele și mai ales mijloacele care să le folosim’, a declarat pr. prof. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București pentru TRINITAS TV. Congresul se va încheia marți, 28 septembrie, când vor avea loc discuții pe grupe pe marginea temelor prezentate și prezentarea concluziilor. Tot marți vor fi stabilite locul, data și tema celui de-al V-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente