Al doilea hram al Mănăstirii Calapodești

Credincioșii sunt așteptați în Duminica a II-a după Rusalii, când sunt cinstiți Sfinții Români, să participe la serbarea celui de-al doilea hram al Mănăstirii Calapodești din județul Bacău. Mâine seară va fi oficiată slujba Privegherii, iar duminică dimineața PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară al acestei așezări monahale, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. În fiecare an, sute de credincioși din mai multe colțuri ale țării vin la Calapodești pentru a-i cinsti pe Sfinții Români și în mod special pe Sfântul Cuvios Antipa, a cărui cruce de călugărie se află aici.

Mănăstirea Calapodești a fost înființată în anul 1997 și s-a desființat în anul 2005. A fost reînființată în anul 2006 odată cu venirea părintelui Pahomie Partene. Sunt două mari proiecte în derulare: biserica mare a mănăstirii și noul corp de chilii care este în faza de proiect.

Noul ansamblu va cuprinde casa arhierească, trapeza mare, chilii pentru călugări și camere de cazare pentru oaspeți. Mănăstirea Calapodești adăpostește, din anul 2008, crucea de călugărie a Sfântului Antipa care a fost adusă în țară de călugării ruși în a doua jumătate a secolului trecut. De asemenea, credincioșii care vin la așezarea monahală din satul natal al Sfântului Antipa se mai pot închina și la o părticică din moaștele sfântului.

Programul liturgic de la Mănăstirea Calapodești este următorul: Cele șapte Laude au loc în fiecare zi, iar Sfânta Liturghie se oficiază miercurea, vinerea, sâmbăta, duminica și în sărbători. Obștea este formată din cinci viețuitori.

Comentarii Facebook


Știri recente