Al doilea hram al Bisericii Sfântul Antonie cel Mare – Curtea Veche

Biserica domnească ‘Sfântul Antonie cel Mare’ – Curtea Veche (Paraclis patriarhal) și-a sărbătorit ieri, 17 ianuarie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită, cu prilejul celui de-al doilea hram al sfântului lăcaș, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sărbătoarea a început la Biserica ‘Sfântul Antonie cel Mare’ încă de luni seara, cu o procesiune în cadrul căreia icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare a fost purtată până la locul unde s-a aflat biserica ce a ars în incendiul din anul 1847, după care a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Ieri, în ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, Preafericirea Sa a vorbit despre Sfântul Cuvios Antonie ca model al viețuirii monahale. ‘Sfântul Antonie cel Mare este părintele duhovnicesc al tuturor monahilor și monahiilor. El rămâne în conștiința Bisericii ca un om care, deși nu a făcut multe studii, a dobândit înțelepciune multă printr-o relație directă cu Dumnezeu, prin rugăciune, prin post, prin iubire față de Hristos. Învățătura lui este esențială: Hristos este bogăția vieții noastre și scopul vieții noastre este dobândirea vieții veșnice în Împărăția Preasfintei Treimi’, a spus Preafericirea Sa.

Mănăstirile din orașe aduc speranță sufletelor pustiite de păcate

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a felicitat, cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, pe toți monahii și monahiile din Biserica noastră, evidențiind totodată legătura de cooperare misionară dintre mănăstire și parohie. ‘Felicităm astăzi pe toți cei care viețuiesc în mănăstiri și în schituri sau retrași în locuri mai ascunse, în munți, în păduri, în sihăstrii. Astăzi, nu mai avem atâția călugări câți erau în timpul Sfântului Antonie cel Mare, dar cei care au rămas sunt luptători într-o vreme în care pustia s-a mutat din locuri nisipoase și pietroase în sufletele oamenilor, pustiite prin necredință și prin lipsa de rugăciune, prin gândire fără Dumnezeu și viață fără Dumnezeu. Mănăstirile din cetate sau din orașe, ca și cele din apropierea localităților, aduc speranță și rugăciune și sunt pentru noi o călăuză. O mulțime de preoți duhovnicești merg împreună cu credincioșii lor la mănăstiri și au văzut că acest fapt sporește evlavia în parohie. În ortodoxia sănătoasă nu a existat niciodată o contradicție între parohie și mănăstire. Tinerii care veneau la mănăstire să devină călugări veneau din parohii. Parohia forma tineri botezați, îi forma în evlavie prin părinții duhovnicești, adică prin preoții de parohie, împreună cu părinții nași ai copiilor și părinții după trup și, astfel, parohiile au ajutat mănăstirile. În același timp însă, mănăstirile se roagă pentru o mulțime de oameni care au probleme, care sunt dezorientați și astfel putem vorbi, mai ales la români, de o simbioză între mănăstire și parohie, fără să se amestece jurisdicțiile și vocațiile’, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Daruri și distincții

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Ordinul ‘Sanctus Stephanus Magnus’ pentru clerici părintelui paroh Gheorghe Zaharia, iar pentru lăcașul de cult a dăruit ultima ediție a Sfintei Evanghelii, cu icoane color, Proloagele editate într-o nouă ediție și volumul ‘Catedrala Mântuirii Neamului. Istoria unui ideal’. Părintele Gheorghe Zaharia a mulțumit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române pentru prezența în mijlocul credincioșilor din parohie la acest ceas de sărbătoare și a prezentat pe scurt activitățile misionare, culturale, filantropice și edilitare desfășurate în parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente