Al doilea Congres Național „Hristos Împărtășit Copiilor” se va desfășura între 1-3 septembrie 2009 la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus – județul Brașov

Patriarhia Română, împreună cu Organizația World Vision România, organizează în perioada 1-3 septembrie 2009 cel de-al doilea Congres Național „Hristos Împărtășit Copiilor”, la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Evenimentul se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Peste 30 inspectori eparhiali – facilitatori și responsabili cu coordonarea acestui proiect național de cateheză pentru copii au confirmat participarea la congres, alături de reprezentanți și coordonatori naționali ai acestui proiect din Georgia, Armenia, ai Organizației World Vision International și ai Organizației World Vision România.

Congresul Național „Hristos Împărtășit Copiilor” își propune o dezbatere pe tema eficienței acestui proiect, soluții la o parte din problemele cu care preoții s-au confruntat până în acest moment și un plan concret de acțiune pentru asigurarea sustenabilității acestui proiect. De asemenea, în cadrul congresului va fi prezentată o nouă inițiativă a Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată în parteneriat cu Fundația World Vision România. Este vorba despre un proiect realizat cu fonduri structurale europene, care își propune prevenirea și scăderea abandonului școlar în rândul copiilor defavorizați din mediul rural și urban, precum și promovarea de șanse egale la educație pentru toți copiii.

Proiectul „Hristos Împărtășit Copiilor” (cunoscut în străinătate sub denumirea de „Youth Bible Curriculum”) reprezintă tema centrală a congresului cu același nume și este un proiect de cateheză adresat celor 4 milioane de copii români din țară și din străinătate. Inițiativa a fost lansată în anul 2006 în România și desfășurată de peste 13 ani în parteneriat cu Biserica Ortodoxă din șapte țări (în afară de România) – Albania, Armenia, Bosnia, Georgia, Egipt, Liban și Federația Rusă.

Nevoia acoperită de acest proiect provine, pe de o parte, din necesitatea urgentă de a oferi copiilor Cuvântul lui Dumnezeu într-o formă atractivă, care să le deschidă inimile spre un set de valori autentice într-o lume seculară, înțesată de pseudovalori și, pe de altă parte, din golul care s-a format în societatea românească, după perioada comunistă. Importanța proiectului rezidă în generația care acum se formează și devine responsabilă pentru viitorul țării. În același timp, greutățile întâmpinate în implementarea proiectului, cum ar fi lupta cu mentalitățile învechite, lipsa mijloacelor materiale, lipsa de determinare sau de interes pot fi depășite prin consecvență și o viziune clară asupra viitorului pe care îl dorim. Lumea în care trăim poate deveni și prin acest efort al nostru o anticameră a Împărăției lui Dumnezeu.

În România, proiectul a fost lansat de către Organizația World Vision România în anul 2006, prin editarea primelor Ghiduri de Cateheză pentru copiii români, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În afară de editarea seriei de ghiduri de cateheză pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 – 17 ani, o altă componentă a proiectului este reprezentată de pregătirea preoților în metoda modernă folosită în predarea ghidurilor de cateheză, metodă interactivă, centrată pe copil.

Din anul 2008, acest proiect a fost preluat în totalitate de către Biserica Ortodoxă Română. În iulie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înființarea unor Birouri de Cateheză la nivelul fiecăreia din cele 28 eparhii și numirea unor inspectori responsabili cu activitatea de cateheză, performanțele obținute de preoți în acest domeniu fiind considerate criteriul de promovare a acestora.

Este o dovadă a importanței pe care Biserica Ortodoxă Română o acordă acestui domeniu de misiune. Încă de la lansarea acestui proiect în România, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost un susținător neobosit. La Seminarul Național al Birourilor eparhiale de catehizare a tineretului „Hristos Împărtășit Copiilor”, ce a avut loc la București, în perioada 27-28 august 2008, Preafericirea Sa declara: „Experiența liturgică și catehetică a credinței este foarte importantă, mai ales astăzi, când o mulțime de copii sunt lăsați singuri acasă, întrucât părinții sunt plecați la muncă în străinătate. Dacă nici Biserica nu vine în ajutorul lor, întegrându-i în această familie spirituală care este parohia, atunci creșterea copiilor va fi marcată de lipsa de afecțiune părintească și de atmosefera de familie”.

De la începuturile acestui proiect și până în prezent, prin intermediul colaborării fructuoase dintre Biserica Ortodoxă Română și Organizația World Vision România, peste 2500 de preoți au fost pregătiți în metoda folosită în predarea ghidurilor, în cadrul celor peste 70 de sesiuni de training desfășurate.

Lucrul cel mai important îl constituie, însă, faptul că peste 35.000 copii din 28 de eparhii se bucură deja de Cuvântul lui Dumnezeu, primesc alinare și încurajare în cadrul acestor sesiuni de cateheză, care sunt adevărate sesiuni de socializare și de îmbunătățire a comunicării între copii și părinți.

Pentru informații suplimentare legate de desfășurarea congresului: pr. dr. Constantin Naclad, inspector coordonator al Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române și manager al proiectului „Hristos împărtășit copiilor” 0731.444.632, e-mail: [email protected]

Vă așteptăm să fiți alături de noi la acest eveniment important!

Sursa: Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…