Ajutor și rugăciune pentru băcăuanii fără adăpost

Oameni fără adăpost, fără familie, uitați de societate, dar neuitați de Biserică, au fost pomeniți în prima zi a lunii noiembrie, în cadrul unei slujbe speciale oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la cimitirul din Șerbănești, după cum a precizat părintele Constantin Gherasim, Inspector pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Este al doilea an când din grija Preasfințitul Ioachim, preoți și credincioși, alături de ierarh, s-au rugat pentru iertarea tuturor băcăuanilor sărmani, mutați la Domnul, îngropați aici și în alte cimitire ale orașului. „Prin aceste rugăciuni adăugăm dragostea noastră la dragostea lui Dumnezeu”, a explicat episcopul, după care a îndrumat pe mai departe „să nu uităm că, de la înaintașii noștri, moștenim două lucruri: cerul, unde sunt sufletele lor, și pământul în care se odihnesc osemintele lor în așteptarea Învierii”, a adăugat Preasfinția Sa.

Cu doar câteva zile de pomenirea moșilor de toamnă, ierarhul a reamintit importanța rugăciunii pentru cei mutați în viața de dincolo, pe care nu are cine să-i pomenească, și pe care, prin asemenea slujbe, Biserica arată încă o dată că nu i-a trecut cu vederea. De asemenea, i-a îndrumat pe oameni la milostenie și întrajutorare, pentru a putea depăși greutățile timpurilor pe care le trăim.

„În această societate ce tinde spre secularizare, avem nevoie de creștinii care trăiesc în comuniune, avându-l în centru pe Hristos. Să nu uităm că tot ceea ce avem pe pământ este darul lui Dumnezeu pentru noi, toate primindu-le pentru a le administra în numele Său. Și dacă le vom prezenta ca fiind ale Sale, atunci El le binecuvântează. Totodată, să ne rugăm pentru cei pe care lumea i-a uitat, așa cum sunt cei fără nume înmormântați în acest cimitir, morți în diferite împrejurări ale vieții. Fie ca acest demers să devină în timp o adevărată tradiție”, a mai spus Preasfinția Sa.

Apoi, a urmat rugăciunea de binecuvântare a darurilor constând în dulciuri, alimente și haine pentru copii, pe care credincioșii din parohia Șerbănești le-au adus pentru a le împărți celor nevoiași din două centre maternale din Bacău. „Au fost realizate aproximativ 150 de pachete pe care le vom oferi copiilor și mamelor din două centre maternale din Bacău, și copiilor de la Fundația „Episcop Melchisedec” – filiala Bacău”, a explicat preotul Adrian Ghinea, slujitor la biserica din Șerbănești.

La finalul slujbei, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul s-a îndreptat către latura dinspre răsărit a cimitirului, unde sunt depuși sărmanii orașului. Aici, Preasfinția Sa a rostit încă o rugăciune și a aprins câte o lumânare la fiecare dintre crucile de lemn sub care se odihnesc trupurile a câtorva zeci de băcăuani de care nu-și mai amintește decât Bunul Dumnezeu și Biserica Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente