Ajutor pentru copiii săraci la „Sfântul Nicolae” – Amaradia din Craiova

Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Amaradia din Craiova este inclusă într-un proiect european de reabilitare, prin care se urmărește integrarea sfântului lăcaș în circuitul turistic. Un alt proiect important pentru parohie este punerea în funcțiune a unui centru social pentru copiii aflați în dificultate, în urma unui proiect inițiat de Arhiepiscopia Craiovei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Amaradia din Craiova se află în această perioadă într-un amplu program de reabilitare, care va fi finalizat până în luna decembrie a acestui an. Lucrările fac parte dintr-un proiect finanțat din fonduri europene. Astfel, aici au fost executate lucrări de consolidare, de schimbare a instalațiilor electrice și termice, a avut loc restaurarea componentele artistice (pictură, basorelief) și amenajarea peisagistică, iar gardurile de incintă au fost ridicate din zid, în stil mănăstiresc.

Pentru că proiectul urmărește integrarea bisericii în circuitul turistic, Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Amaradia și-a construit propriul site, http://biserica-amaradia.ro/, laolaltă cu realizarea materialelor publicitare despre biserică. Preotul paroh Florin Bonea, protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud, mărturisește că acest proiect aduce o mare bucurie duhovnicească în sufletele preoților și enoriașilor, care se roagă Bunului Dumnezeu și căruia Îi mulțumesc pentru că a binecuvântat această lucrare.

Sprijin pentru copiii aflați în dificultate

Un alt proiect important pentru parohie este ridicarea în curtea bisericii a unui centru social pentru copiii aflați în dificultate. Aici vor fi asistați, în fiecare an, 40 de copii cu diverse probleme, deficiențe de auz, văz, deficiențe locomotorii sau cei ai căror părinți se află plecați peste hotare.

Centrul social va cuprinde două săli de clasă, sală de mese cu bucătărie, cabinet medical, sală de festivități, două dormitoare, magazii și alte spații necesare unei astfel de instituții. ‘Astfel putem întinde o mână de ajutor copiilor aflați în dificultate. Proiectul prevede transformarea vechii case parohiale într-un centru care să aibă în grijă copiii cu anumite probleme. În această casă parohială a funcționat, până în 1908, Școala ‘Traian’, pentru că, în trecut, școlile funcționau pe lângă biserici. Este un vechi deziderat al nostru, al preoților și al Consiliului parohial de a reda acestei case vechea funcțiune pe care a avut-o în urmă cu mai bine de o sută de ani, acela de lăcaș de învățământ și cultură’, a precizat preotul paroh Florin Bonea.

Primul lăcaș sfânt cu două turle deschise

Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Amaradia este una dintre cele mai vechi biserici din Craiova, fiind ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. S-a numit, în trecut, ‘Sfântul Nicolae’ – Belivacă, după numele unuia dintre ctitori, sau ‘Sf. Nicolae ot Trăistari’, după îndeletnicirea unora dintre ‘megieșii’ din ‘drumul Amărăzii’. Denumirea ‘Sfântul Nicolae’ – Amaradia i s-a dat în anul 1950, după numele străzii și cartierului pe care-l deservește.

Biserica a fost ctitorită de Hristea Belivacă și Mihail Socolescu înainte de 1794, anul sfințirii ei, așa cum indică unele însemnări pe vechile cărți de cult. ‘Din punct de vedere arhitectonic, Biserica ‘Belivacă’ păstrează nealterat stilul post-brâncovenesc al vechilor biserici din Oltenia și Țara Românească, fiind, de asemenea, prima biserică de mir din Oltenia cu două turle deschise. Pictura originală, în frescă, este de o valoare istorică și artistică notabilă. De asemenea, regăsim la nivelul picturii trăsăturile specifice picturii post-brâncovenești, precum și tradițiile locale ale picturii școlii oltenești a sfârșitului de secol XVII și început de secol XVIII, având culori vii și luminoase, decorații bogate în elemente florale, cu aureole în relief și veșminte poleite cu aur’, a precizat preotul Florin Bonea. Tot aici, la Biserica Sfântului Nicolae, se găsește cea mai veche frescă păstrată integral într-o biserică din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente