Ajutor pentru 20 de copii din parohia Mânzați, Protopopiatul Bârlad

Enoriașii din parohia Mânzați-Ibănești, Protopopiatul Bârlad, oferă o dată pe lună o masă caldă copiilor săraci. Acțiunea filantropică are loc în așezământul social al parohiei și a fost inițiată de pr. Ionuț Dima de la Ibănești, informează „Ziarul Lumina”.

În parohia ‘Sfântul Nicolae’ – Mânzați, Protopopiatul Bârlad, a fost ridicat în anul 2006 un așezământ social pentru derularea programelor sociale și organizarea de agape creștine. Aici iau masa o dată pe lună, la marile sărbători și la hramul bisericii 20 de copii care provin din familii nevoiașe. Anul acesta, așezământul social a fost extins pentru a fi amenajată o bucătărie dotată cu toate cele necesare. Programul de ajutorare a copiilor săraci a început în urmă cu doi ani și se desfășoară pe baza voluntariatului oferit de femeile din parohie. Produsele pentru pregătirea hranei sunt oferite de enoriașii din parohie. Programul social este inițiat și coordonat de pr. Ionuț Dima de la parohia Ibănești, care suplinește parohia Mânzați. ‘La biserica parohiei Mânzați vin foarte mulți copii la sfintele slujbe. Ei provin din familii dezorganizate sau cu o situație materială precară. Văzând că se bucură când primesc prinoase de la enoriașii parohiei, am considerat că este oportun să oferim o masă caldă. Copiii au fost selectați în urma unor anchete sociale realizate împreună cu membrii Consiliului parohial. Pe viitor, dacă vom avea sprijinul Primăriei Ibănești și al sponsorilor, numărul copiilor care vor primi hrană va crește. Astfel dorim să oferim hrană unui număr de 40 de copii, de două ori pe lună’, a explicat pr. Ionuț Dima.

Trupă de teatru în cadrul grupului de cateheză

Comuna Ibănești este situată în județul Vaslui, la aproximativ 30 de kilometri de Bârlad, la poalele unor dealuri semețe, acoperite în mare parte de codri, care dau o notă foarte plăcută acestei zone. Cuprinde satele Ibănești, Puțul Olarului și Mânzați. Părintele Ionuț Dima este preot paroh la Ibănești din luna octombrie a anului 2006. La Ibănești există o biserică din anul 1934 care deservește nevoiele spirituale pentru cele 200 de familii de credincioși. Între anii 1991-1992, la acest sfânt lăcaș, aflat sub ocrotirea Sfântului Nicolae și a Sfântului Gheorghe, s-a refăcut structura de rezistență a bisericii și s-a reparat și curățat pictura. În anul 2005 s-a schimbat integral acoperișul, deoarece era degradat și ploua în biserică. La biserica de la Ibănești s-au achiziționat străni noi, sculptate din stejar, s-au turnat trotuare în jurul bisericii, s-a tencuit decorativ exteriorul, iar în prezent se lucrează la gardul de împrejmuire a cimitirului și a bisericii parohiale. Parohia Ibănești este inclusă în Proiectul ‘Alege Școala!’, iar la parohia Mânzați există două familii care beneficiază de programul ‘Brațele părintești’, care se derulează prin intermediul Sectorului social-filantropic și misionar al Episcopiei Hușilor. Parohia Ibănești are un parteneriat cu Școala Ibănești, în cadrul căruia sunt organizate pelerinaje la mănăstiri sau obiective turistice. ‘De când am venit în parohie, am căutat să intensificăm programul liturgic, acțiunile social-filantropice și catehetice la nivelul parohiei. Ne-am axat pe tinerii parohiei, cooptându-i în diferite programe catehetice naționale, dar și parohiale. În cadrul grupului de cateheză, care cuprinde peste 40 de copii, s-a înființat trupa de teatru ‘Micii evangheliști’. Membrii trupei de teatru prezintă scenete cu ocazia hramului bisericii, la sărbătoarea Nașterii Domnului și la Învierea Domnului. Copiii noștri au câștigat locul al II-lea la Concursul ‘Copilul învață iubirea lui Hristos’, însă câștigul lor cel mai mare a fost descoperirea dragostei față de aproapele aflat în suferință și mai ales în singurătate, proiectul nostru adresându-se bătrânilor singuri și bolnavi din parohie’, a spus pr. paroh Ionuț Dima.

Reparații și dotări cu obiecte liturgice la biserica din Mânzați

Din luna februarie a anului 2007, pr. Ionuț Dima suplinește parohia ‘Sfântul Nicolae’ – Mânzați. Satul Mânzați este situat la cinci kilometri de Ibănești și are în componență două biserici. Prima, unde sunt oficiate sfintele slujbe, datează din anul 1887, iar a doua a fost ridicată în anul 1761 și se află în stare de degradare, fiind monument istoric. Parohia Ibănești mai are în componență filia Sfinții Arhangheli – Puțu Olarului. În acest cătun există o biserică din 1968. Lucrările de reparații la acest sfânt lăcaș au început în anul 2008, când a fost racordat la energie electrică. ‘Tot atunci s-a decopertat acoperișul, s-au tencuit pereții și s-au întărit cu plasă de Buzău. Acum suntem în faza de achiziționare a unor icoane, întrucât biserica nu este foarte mare. La bisericile parohiilor Ibănești și Mânzați s-au realizat tencuielile exterioare și s-a vopsit acoperișul’, a amintit pr. paroh Ionuț Dima.

Comentarii Facebook


Știri recente