Ajutor din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru sinistrații din Balș, județul Iași

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a acordat suma de 14 mii de lei pentru 28 de familii din localitatea Balș, județul Iași, care au rămas fără acoperișuri la case în urma ploii cu gheață de la sfârșitului lunii iunie a acestui an. Banii au fost împărțiți în urma unor anchete sociale efectuate de asistentul social din cadrul Biroului de Asistența socială al Protopopiatului Pașcani.

În urma furtunii și a ploii cu gheață care s-a abătut asupra zonei orașului Tg. Frumos în luna iunie 2009, cea mai afectată localitate a fost localitatea Balș. Toate acoperișurile din țiglă și azbest au fost distruse, iar zeci de hectare de culturi agricole au fost devastate. Până în prezent, oamenii nu au fost ajutați de autoritățile locale sau centrale, Mitropolia Moldovei și Bucovinei fiind prima instituție care a acordat un sprijin financiar sinistraților din Balș. În parohia Balș din Protopopiatul Pașcani locuiesc 350 de famiilii ortodoxe, la care se mai adaugă alte 100 de familii de rit vechi. După ce ploaia cu gheață a afectat mare parte din locuințele oamenilor din Balș, părintele paroh Ionuț Voicu, în numele Consiliului Parohial, a solicitat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei un sprijin material pentru cele 140 de gospodării afectate. Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a acordat suma de 14.000 lei pentru a fi împărțită familiilor afectate, cu mențiunea că 28 de familii vor primi câte 500 lei. Criteriile pe care aceste familii au trebuit să le îndeplinească au fost următoarele: familiile beneficiare să fie sărace, atașate de Sfânta Biserică și să aibă mulți copii. „Suntem bucuroși pentru că Mitropolia Moldovei și Bucovinei a fost alături de credincioșii noștri aflați în suferință și în grele încercări în urma intemperiilor din 29 iunie, când au fost afectate aproape toate casele. Oamenii sunt mulțumiți pentru că Mitropolia a fost receptivă la necazul lor, pentru ei fiind ceva deosebit faptul că au primit acest ajutor. Deși nu s-au dat mulți bani, oamenilor le-a prins bine acest ajutor.”, a declarat pr. paroh Ionuț Voicu.

Demersurile pentru identificarea familiilor care sunt grav afectate de grindină au fost efectuate de Elena Ioan, asistent social al Protopopiatului Pașcani, care s-a deplasat în parohia Balș. Cele 28 de familii au fost alese respectând condițiile stabilite de Permanența Consiliului Eparhial Iași. După întocmirea anchetelor sociale și a procesului-verbal cuprinzând familiile care vor primi sprijinul financiar, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Sectorul de Asistență socială „Diaconia”, a virat Protopopiatului Pașcani suma de 14.000 de lei, pentru a fi împărțită familiilor afectate. Oamenii au primit banii joi, 20 august 2009, prin intermediul pr. Daniel Ioan, secretar al Protopopiatului Pașcani, în prezența asistentului social Elena Ioan și a preotului paroh Ionuț Voicu. Momentul a debutat în Biserica „Sf. Voievozi” din Balș cu rostirea unei rugăciuni de binecuvântare. „Beneficiarii au semnat în Tabelul nominal pentru primirea banilor și au mulțumit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru ajutorul acordat. În același timp, oamenii au fost bucuroși că Biserica le este alături în situații grele.”, a spus pr. Daniel Ioan, secretar al Protopopiatului Pașcani.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente