Ajunul Crăciunului

Ajunul marii Sărbători a Nașterii Domnului este o zi deosebită pentru credincioșii creștini ortodocși. Ultima zi a Postului Crăciunului este zi de post mai aspru decât celelalte zile, deoarece se ajunează până la ceasul IX, când se obișnuiește să se mănânce, în unele părți, grâu fiert amestecat cu fructe și miere în amintirea postului profetului Daniel și al celor trei tineri din Babilon. În unele părți se ajunează în această zi până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua care a vestit magilor Nașterea Domnului. Această ajunare amintește totodată de Postul ținut mai odinioară de catehumeni, care în seara acestei zile primeau botezul creștin și apoi prima împărtășire, la liturghia săvârșită atunci în acest scop.

De asemenea, dacă Ajunul Nașterii Domnului Iisus Hristos cade în timpul zilelor săptămânii atunci în ziua de Ajun se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare.

„Se cuvine să știm că dacă este Ajunul Sâmbăta sau Duminica atunci se face Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se cântă în chiar ziua Praznicului. La fel facem și la Praznicul Sfintei și Dumnezeieștii Arătări adică a Botezului Domnului. Să fie cu luare aminte, căci atunci când nu este ajunul sâmbăta sau duminica, se face Liturghia Marelui Vasile, iar în ziua Praznicului se cântă Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur”, spune Sfântul Sava cel Sfințit în Tipicul Său.

Toate Liturghiile existente azi în Bisericile răsăritene derivă din cele două Liturghii de origine apostolică: cea a Sfântului Iacob și cea a Sfântului Marcu. Cea dintâi a dat naștere Liturghiilor din grupa ritului liturgic antiohian (Liturghiile de tip sirian), din care face parte și Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de 10 ori pe an, după cum urmează: în primele cinci duminici din Postul Paștelui, în Sfânta și Marea Joi, în Sâmbăta Mare, în ziua pomenirii Sfântului Vasile cel Mare, adică pe 1 ianuarie, și în ajunul Crăciunului și al Botezului Domnului, dacă aceste zile cad în cursul săptămânii de luni până vineri.

Comentarii Facebook


Știri recente