Ajunul Bobotezei la Mănăstirea Vasiova din Episcopia Caransebeșului

În acest an, la Ajunul Bobotezei Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Vecernia unită cu Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare și sfințirea apei celei mari din ajunul praznicului, la Mănăstirea Vasiova, informează episcopiacaransebeșului.ro.

În ajun de sărbătoare obștea monahală de la mănăstirea Vasiova s-au rugat și au ajunat în rugăciune alături de Ierarh și de credincioși dornici de priveghere și post. După săvârșirea Sf. Liturghii, la momentul potrivit s-a pornit în procesiune la izvorul mănăstirii unde s-a săvârșit slujba de sfințire a apei. Mai apoi Preasfințitul Părinte Episcop a ținut un cuvânt de învățătură prin care a dorit să pună la sufletul credincioșilor importanța și măreția praznicului pentru care creștinătatea se pregătește.

Mănăstirea Vasiova este ctitoria ieromonahului Macarie Gușcă originar din Câlnic, care începe zidirea mănăstirii în ziua de 15 mai 1905 prin punerea pietrei de temelie de către protopopul Maxim din Bocșa. După numai doi ani biserica mănăstirii a fost pregătită pentru târnosire, aceasta fiind săvârșită la data de 19 iulie 1907 de către Arhiereul Filaret Musta.

Un rol important în dezvoltarea acestei mănăstiri l-a avut ieromonahul Vichentie Mălău, viețuitor în obștea mănăstirii Sihăstria care a fost trimis aici pentru a întării activitatea spirituală și pastorală în rândul credincioșilor. În anul 1958 urmare a decretului 403 al guvernului comunist mănăstirea a fost închisă fiind transformată în casă de copii handicapați. Au mai rămas câteva călugărițe care se ocupau de îngrijirea bisericii, adăpostindu-se în arhondaric.

După 1989 clădirea mănăstirii a fost retrocedată iar viața monahală a reînflorit în aceste locuri prin osteneala ieromonahului Ieronim Stoican și a monahiei Filofteia Nistor. În ultimii ani s-a amenajat un paraclis de iarnă, târnosit de Preasfințitului Laurențiu Streza și un foișor de vară spațios amplasat în curtea mănăstirii, târnosit de Preasfințitul Episcop Lucian în anul 2008.

Actualmente mănăstirea este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu cele doisprezece viețuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură și croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate și duhovnicie în Episcopia Caransebeșului.

Obiceiul de a săvârși sfințirea apei celei mari la izvorul mănăstiri, în ajunul Bobotezei, care dăruiește numele așezământului monahal „Sf. Ilie de la Izvor” este găsit în jurul anului 1865, când la acest izvor s-a tămăduit un miner din localitatea minieră vecină Ocna de Fier. De atunci tradiția confirmă că mulți pelerini care s-au închinat cu credință la sfânta mănăstire și au gustat din apa izvorului mănăstirii s-au tămăduit de boli și neputințe.

Comentarii Facebook


Știri recente