‘Agricultura ecologica – o alternativa sfanta si salvatoare’, dezbatuta la Centrul eparhial Iasi

Cu binecuvantarea si in prezenta IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi s-a desfasurat astazi conferinta cu tema: ‘Agricultura ecologica – o alternativa sfanta si salvatoare’. La aceasta conferinta a participat si o delegatie din Franta condusa de catre PS Marc Nemteanul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. In deschidere, pr. Benone Dascalu, inspector pe probleme de agricultura din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor, a facut o prezentare a scopului acestei conferinte: ‘Ne-am propus ca prin aceasta conferinta sa constientizam determinarea unui nou mod de abordare a exploatarii terenurilor noastre agricole, model nou aparut in tara noastra, dar foarte vechi in tarile din Uniunea Europeana sub denumirea de ‘agricultura ecologica, biologica sau organica’. Biserica, care este si un vehicul de imagine in comunitatea unde preotul isi desfasoara activitatea, are datoria sacra sa promoveze si sa dezvolte o cultura prietenoasa pentru mediu si sanatoasa pentru om, intrucat, pentru noi, o importanta deosebita nu constituie doar obtinerea unei rentabilitati economice, dar mai ales obtinerea unor produse agro-alimentare care sa fie curate si libere de agenti poluanti’.

A urmat apoi la cuvant Pierre Rabhi, de origine algeriana, agricultor, scriitor, ganditor, pionier al agriculturii ecologice din Franta si fondatorul Miscarii ‘Pamant si Univers’: ‘Multumesc IPS Daniel de primirea si de increderea pe care mi-a dat-o. Nu vreau doar sa va propun o conferinta dupa care sa plecam, pentru ca ar fi foarte trist. Sunt venit pentru ca in masura in care reusim sa ne facem o incredere reciproca, sa cream o incredere reciproca si sa facem o colaborare adevarata. Dorim sa facem o miscare internationala pentru pamant si umanism, deoarece astazi este o urgenta umana si o urgenta ecologica. Ne punem doua intrebari fundamentale: care este planeta pe care o vom lasa copiilor nostri si care sunt copiii pe care ii lasam pe aceasta planeta, pentru ca nu doar natura se degradeaza, ci si fiintele umane se degradeaza?’

In cadrul conferintei desfasurate astazi la Iasi a luat cuvantul si ing. Mandica Barbu, de la Directia de Agricultura si Dezvoltara Rurala Iasi, care a prezentat cateva detalii despre legislatia privind practicarea agriculturii ecologice: ‘Trebuie stiut ca legislatia privind practicarea agriculturii ecologice se separa pe mai multe compartimente in ceea ce priveste producerea de produse ecologice, prelucrarea produselor ecologice si comercializarea produselor ecologice. Pentru fiecare in parte este o legislatie anume pe care o gasiti in cadrul biroului nostru. Pasii de desfaurare de a practica agricultura ecologica in fiecare destinatie sunt pe produse agricole, pe cresterea animalelor, pe comercializarea produselor agricole, comercializarea produselor animaliere din carne, si le gasiti in cadrul Directiei Agricole, compartimentul Agricultura Ecologica. Eu plec de aici cu ideea ca practicarea agriculturii ecologice inseamna sanatatea plantelor, sanatatea animalelor, sanatatea noastra si cresterea duratei de viata’.

A urmat apoi la cuvant Constantin Chirila, directorul Oficiului de Consultanta Agricola Iasi, care a subliniat importanta conferintei de astazi: ‘Multumim IPS Sale ca a deschis o usa de care avem nevoie si pe care trebuie sa o folosim impreuna. Nimeni nu poate de unul singur sa faca aceasta, dar impreuna vom reusi, pentru ca agricultura ecologica urmareste lupta biologica intre plante, iar eu trebuie sa mentin in viata planta care ma intereseaza printr-o lupta biologica, o rotatie a culturilor, in asa fel incat sa ramana planta sanatoasa. Asta inseamna biologic: sanatate’.

De asemenea, dr. Nicolae Ivanciu, sef serviciu Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Iasi, a tinut sa propuna un parteneriat in sprijinirea agriculturii ecologice: ‘Va propunem un parteneriat, pentru ca noi am derulat activitati in teritoriu cu autoritatile locale, si nu numai. Prezenti au fost si reprezentantii Bisericii care s-au aratat interesati de tot ceea ce vrea sa fie implementarea normelor, criteriilor si standardelor europene. Ne este la indemana sa ne deplasam pe zone si sa ne manifestam toata deschiderea, pentru ca va trebui sa nu vorbim din genunchi in context european, ci sa fim parteneri egali, pentru ca piata de desfacere inseamna si Iasul, dar si Lyonul’.

La aceasta intrunire au fost invitati preotii parohi, coordonatori de Cercuri pastorale din judetele Iasi si Botosani, precum si staretii si starelele manastirilor si schiturilor din cele doua judete. La finalul conferintei, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat importanta spirituala in ceea ce priveste agricultura ecologica: ‘Cred ca este o profunda dimensiune sprituala in aceasta abordare, deoarece reface legatura cu pamantul, asa cum Dumnezeu doreste, pentru ca El a creat Universul si a stabilit o armonie intre creatie si Creator, dar si intre omul care deodata se afla pe pamant ca si chip al lui Dumnezeu, dar care trebuie sa ajunga la asemanare, si care are inteligenta ca si Dumnezeu Creatorul, continuand intr-un fel creatia prin prelucrarea creatiei. Dumnezeu ne-a dat pamantul, ne-a dat posibilitatea sa-l cultivam, iar cultura pamantului este o lucrare creatoare si in acelasi timp o lucrare de colaborare si cooperare cu Dumnezeu, multumind lui Dumnezeu, preamarind pe Dumnezeu si prin felul in care noi pastram si folosim creatia. De aceea, dupa ce omul a fost creat a dat gradina Edenului ca sa fie cultivata, si cultura aceasta a pamantului face parte din cunoasterea creatiei si din impreuna lucrare a omului cu Dumnezeu. O agricultura care respecta natura este o agricultura duhovniceasca, spirituala, pentru ca priveste lumea ca un dar al lui Dumnezeu, nu un dar care trebuie doar exploatat, ci cultivat, pazit si transmis generatiilor viitoare’.

Conferinta de astazi face parte dintr-un proiect de colaborare dintre Romania si Franta, in privinta agriculturii ecologice, proiect care se deruleaza in Arhiepiscopia Iasilor si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. Seria conferintelor va continua luni, 7 mai a.c., la sediul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Gheorghe’ din Botosani si joi, 10 mai a.c., la Manastirea Neamt.

Comentarii Facebook


Știri recente