Agenția de știri BASILICA – 5 ani de activitate

Agenția de știri BASILICA a Patriarhiei Române aniversează, duminică, 16 iunie 2013, 5 ani de activitate. Agenția este parte integrantă a Centrului de presă BASILICA – Sectorul Comunicații și Relații Publice al Administrației Patriarhale – și este singura componentă a Centrului de presă care poartă numele acestuia, BASILICA.

Această instituție media a luat ființă la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, 27 octombrie 2007, ca parte integrantă a Centrului de presă al Patriarhiei Române. Lansarea oficială a Agenției de știri BASILICA s-a făcut în data de 16 iunie 2008, la sărbătoarea Sfintei Treimi. Evenimentul a avut loc după oficierea slujbei de Te Deum, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.

Rolul Agenției de știri este acela de a prezenta, sub forma știrilor și a documentelor de presă, instituțiile, activitățile și atitudinile Bisericii Ortodoxe Române în diferitele probleme actuale. Selecționarea și sistematizarea știrilor se face în concordanță cu principiile moralei creștine și cu normele deontologiei jurnalistice. Știrile și informațiile sunt organizate sub formă electronică și cuprind date referitoare la viața bisericească din țară sau din străinătate: activitatea Patriarhului României, hotărârile Sfântului Sinod, activități desfășurate de eparhii, mănăstiri și parohii, școli teologice și asociații bisericești, dialogul Bisericii cu societatea, cooperarea interortodoxă, dialogul interconfesional și interreligios.

Obiectivul Agenției de știri BASILICA este reflectarea realității, așa cum este văzută de către însuși corpul eclezial, la toate nivelurile, ierarhie, cler, viața monahală și laicat. Fiind Agenția de știri a Patriarhiei Române, informația religioasă postată pe site-ul basilica.ro este preluată de la sursele cele mai autorizate din Biserica Ortodoxă Română.

Site-ul Agenției de știri BASILICA este mijlocul prin care se prezintă în spațiul virtual realitățile bisericești cotidiene, fapt constatat din reflectarea promptă, zilnică a evenimentului eclezial ce se desfășoară în Patriarhia Română la toate nivelurile sale. Având în vedere numărul mare de vizitatori ai site-ului basilica.ro și necesitatea tehnică de îmbunătățire a acestuia, pentru a răspunde cât mai bine cerințelor acestora, față de momentul de început al activității din 2008, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României s-au adus site-ului mai multe îmbunătățiri: la 30 septembrie 2010 a fost lansată o nouă interfață cu o grafică deosebită, iar la 27 octombrie 2012, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a intrat în funcțiune noua versiune a site-ului basilica.ro care se dorește a fi un mijloc util pentru utilizatorii de internet din întreaga lume, pentru a descoperi viața Bisericii Ortodoxe Române.

Agenția de știri BASILICA este un punct de convergență pentru celelalte patru componente ale Centrului de presă al Patriarhiei Române (Radio TRINITAS, TRINITAS TV, publicațiile Lumina și Biroul de Presă), pentru că pe site-ul Agenției de știri se concentrează informațiile din viața Bisericii, într-o formă și un conținut precis, care îmbină imaginea, sunetul și cuvântul scris. Prin site-ul basilica.ro știrile pot fi vizualizate și de un public care este departe de radio, televizor sau ziar, în general de România. Pentru românii aflați în diaspora, acest site este principala sursă privind știrile din Biserica Ortodoxă Română atât din țară, cât și din străinătate.

Agenția de știri BASILICA este o voce a Bisericii Ortodoxe Române și la nivel internațional pentru că, încă de la lansare, basilica.ro, a dispus și de o interfață în limba engleză. Principalele evenimente din Patriarhia Română sunt mediatizate și în această limbă de circulație internațională.

Astăzi se constată că site-ul basilica.ro al Agenției de știri a Patriarhiei Române este cea mai importantă sursă de știri privind viața Bisericii Ortodoxe Române din spațiul media virtual, lucru reflectat de faptul că majoritatea publicațiilor și mijloacelor mass-media de factură laică din România, precum și majoritatea presei bisericești din țară și străinătate preia de pe site-ul Agenției informațiile oficiale și de maxim interes din viața Bisericii noastre.

Foto 2: Înființarea Centrului de presă BASILICA (27 octombrie 2007)

Foto 3 și 4: Lansarea site-ului basilica.ro de sărbătoarea Sfintei Treimi (16 iunie 2008)

Foto 5: Site-ul basilica.ro (10 iulie 2008)

Foto 6: Angajații Agenției de știri BASILICA și ai Biroului de presă (10 octombrie 2008)

Foto 7: Patriarhul României împreună cu ostenitorii Centrului de presă BASILICA la sărbătoarea Sfintei Treimi (4 iunie 2012)

Foto 8: Ostenitorii Centrului de presă BASILICA de sărbătoarea Sfintei Treimie (4 iunie 2012)

Foto 9: Angajații Agenției de știri BASILICA (24 mai 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente