After-school ortodox la Parohia Flămânda din București

Centrul educațional-social de la Parohia ‘Sfântul Haralambie’ – Flămânda, din București, a deschis primul after-school ortodox adresat copiilor din învățământul primar și gimnazial. Copiii beneficiază de un program standard care include masa de prânz, pregătirea temelor și exercițiilor școlare, recreerea și lectura, precum și un program special cultural.

Această școală specială, denumită after-school, pentru că se adresează elevilor după terminarea programului de la școală, reprezintă un deziderat mai vechi al Parohiei ‘Sfântul Haralambie’ – Flămânda, pentru că educația la noi în țară a fost de la început nedespărțită de tinda Bisericii. Realizarea acestui program educațional nu înseamnă decât restabilirea unei legături vechi, care a condus în trecut la conturarea unor caractere umane morale valoroase. ‘Centrul educațional-social ‘Sfântul Haralambie’ vine în întâmpinarea necesităților acute din societatea românească privind educarea tinerei generații în spiritul valorilor morale și al învățăturii creștin-ortodoxe, știut fiind faptul că în trecut Școala și Biserica au fost instituții care și-au completat reciproc valențele generatoare de valori pentru societatea românească’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele profesor David Pestroiu, parohul Bisericii ‘Sfântul Haralambie’ – Flămânda.

Programul educațional include recreerea și lectura suplimentară

Oferta educațională de la Centrul educațional-social ‘Sfântul Haralambie’ are un program standard care include: preluarea de la școală, masa de prânz și gustarea, efectuarea temelor și a exercițiilor suplimentare pentru optimizarea performanței școlare, cursuri de limba engleză, educație religioasă prin derularea programului ‘Hristos împărtășit copiilor’, deprinderea bunelor maniere, ansamblu coral și ore de lectură. O componentă importantă a programului este recreerea. Copiii beneficiază de un teren de sport, o grădină amenajată cu alei și livadă, toate pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Timpul recreativ este supervizat de un profesor de educație fizică. Ca o noutate, pentru copiii de clasa întâi, zilnic se fac dictări și teste care să le verifice și să îmbunătățească învățarea alfabetului și a scrierii. Programul special educațional-cultural cuprinde: ore de limbă străină, engleză și franceză, cursuri de informatică, ateliere de artă plastică, desen, pictură, tricotat, brodat, cursuri de pian, curs de șah, excursii și pelerinaje. Școala își desfășoară activitatea la centrul educațional-social de la Parohia ‘Sfântul Haralambie’ – Flămânda, într-un spațiu generos, de 250 de metri pătrați, renovat și amenajat corespunzător.

Părintele profesor David Pestroiu a mai spus că acest program, pe lângă aspectele culturale și educaționale, are și o componentă filantropică, pentru că elevii care provin din familii care nu pot susține costul financiar au fost ajutați prin burse oferite de sponsori. Întreaga activitate a școlii este în sistemul general parohial, care este un sistem nonprofit și noneconomic, activitatea susținându-se prin donațiile benevole ale participanților, care achită strict costurile necesare implementării programului. Copiii care se înscriu la această școală sunt organizați în grupe de câte 10, pentru a se lucra mai ușor cu fiecare în parte. Pe timpul verii a fost alcătuită o grupă de 10 elevi care, timp de o săptămână înainte de începerea anului școlar, au revizuit și finalizat temele de vacanță.

Comentarii Facebook


Știri recente