Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei : „Tânărul – între reușită și eșec”

La Nemțișor a debutat joi, 29 iulie, Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Ieri-dimineață, doi ierarhi ai Bisericii noastre au oficiat slujba Sfintei Liturghii special pentru acest eveniment, informează ‘Ziarul Lumina’.

Peste 400 de tineri din parohiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB) participă de joi seara la Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din MMB. Manifestarea poartă titlul „Tânărul – între reușită și eșec” și a început în urmă cu două zile cu rularea filmului „Freedom Writers” („Jurnalul străzii”). Ieri-dimineață, participanții au asistat la slujba Sfintei Liturghii săvârșită, pe un podium special amenajat, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Din soborul de preoți au mai făcut parte protopopi, preoți profesori de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, dar și preoți care coordonează activitatea Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) din filialele de pe lângă protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor.

Rugăciunea ne dă curaj de viață

În cuvântul de învățătură rostit, Înalt Preasfințitul Părinte Serafim a subliniat importanța rugăciunii pentru creștinul ortodox de astăzi. „Ortodoxia este cea care se manifestă în străfundul ființei noastre, având o dimensiune mistică prin excelență, care se realizează la nivelul inimii noastre. Inima omului este centrul vieții sale. În inimă se adună toate puterile spirituale și biologice. Când omul se concentrează în inimă se bucură de pacea inimii, de bucuria pe care o dă Dumnezeu. Ca să-L avem pe Dumnezeu în sufletul și în inima noastră trebuie să facem un efort de concentrare. Rugăciunea presupune un efort de concentrare și de interiorizare. Ea nu trebuie să se oprească la nivelul buzelor și al minții, ci trebuie să treacă din minte în inimă. Când rugăciunea coboară din minte în inimă, atunci inima se încălzește. Harul lui Dumnezeu, puterea lui Dumnezeu care locuiește în inima noastră de la botez lucrează în noi. Omul care se roagă cu mintea concentrată în inimă simte o pace, o bucurie, simte iubirea lui Dumnezeu în inima sa. Lumea de astăzi suferă de depresii, de tot felul de boli psihice care vin în special din faptul că omul și-a pierdut echilibrul interior. Echilibrul este dat de rugăciune. Omul, dacă se roagă, are credință, postește, are o legătură constantă cu Biserica, va dobândi echilibru sufletesc, nădejde, curaj de viață” a explicat Părintele Mitropolit Serafim, care i-a îndemnat pe participanții la Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din MMB să apuce pe calea credinței pentru a birui în viață.

Parastas pentru patriarhul Teoctist

„Dacă o luați pe calea lui Dumnezeu și apucați cu seriozitate pe calea credinței și a Bisericii, veți avea numai succese, cu toate necazurile care vă vor apărea în viață. Omul lui Dumnezeu biruiește în toate. Dacă de tineri vă pierdeți curăția și vă duceți mai mult după lucrurile lumii acesteia decât după lucrurile credinței și ceea ce ne cere credința, atunci veți suferi foarte mult. Numai cel care se întoarce și merge pe calea lui Dumnezeu va simți constant în viața sa lucrarea și puterea lui Dumnezeu’, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Serafim.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a amintit tinerilor care s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii că ieri s-au împlinit trei ani de când vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpașu a trecut la cele veșnice. „Cu duhul este lângă noi pentru că a iubit foarte mult Mănăstirea Neamț, Moldova și în special ținutul Botoșanilor. Cred că în duhul lui patriarhul Teoctist s-a bucurat văzându-i pe atâția botoșăneni prezenți alături de alți tineri la această manifestare. Preafericirea Sa a dat binecuvântare ca în anii â90 să se înființeze Asociația Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR), oferind unul dintre cele mai frumoase sfinte lăcașuri din centrul capitalei, Biserica ‘Sf. Nicolae’, studenților’, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

O datorie a Bisericii

Tinerii care participă la Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din MMB provin din ATOR, ASCOR (filialele Iași, Suceava, Bacău, Chișinău), Asociația Studenților Basarabeni și din mai multe parohii din Arhiepiscopia Iașilor. Organizatorii au susținut gândul Înalt Preasfințitului Teofan de a realiza acest eveniment. S-au alăturat Unitatea militară de transmisiuni din Bacău, Regimentul 151 ‘Lupii Negri’ din Iași, Garnizoana din Iași, Unitatea militară din Piatra Neamț, Primăria Piatra Neamț, Primăria Târgu Neamț, Jandarmeria Botoșani, Primăria Botoșani, CJ Piatra Neamț, Primăria Iași, Direcția Județeană de Tineret și Sport din Iași, iar mănăstirile Vlădiceni, Secu, Sihăstria, Neamț au contribuit cu alimente. ‘Această adunare s-a realizat pentru că Biserica dorește să iasă în întâmpinarea căutărilor credincioșilor care vor să-L găsească pe Dumnezeu sau care au nevoie de prezența Lui în viața lor. Biserica a creat acest cadru în care tinerii s-au întâlnit, unde fac cunoștință cu Dumnezeu și unii cu alții. A fost nevoie de această adunare pentru că este o datorie a Bisericii. Participanții au simțit să-și manifeste tinerețea într-un spațiu. Considerăm că acest spațiu este propice’, a explicat protos. Nicodim Petre, coordonatorul principal al manifestării.

Pe parcursul zilei de ieri au avut loc două sesiuni în cadrul cărora s-a discutat despre filmul vizionat cu o seară înainte, dar și despre tema propusă pentru această întâlnire. Astăzi vor avea loc alte două sesiuni de discuții pe grupe, iar după-amiază vor fi prezentate concluziile.

‘Având în vedere că tinerii sunt din mai multe zone, un rol important în procesul de intercunoaștere îl are activitatea sportivă. Prin aceste activități sportive tinerii sunt implicați, ajungând să se cunoască și să relaționeze mult mai ușor’, a declarat pr. Cristian Ștefan, unul dintre organizatori.

Socializarea tinerilor prin intermediul activităților recreative

Tinerii care s-au alăturat adunării de la Nemțișor s-au arătat deosebit de încântați de activitățile pe care le-au desfășurat, dar și de cadrul natural în care a avut loc manifestarea. „De când am venit la această manifestare am vizitat obiectivele religioase din împrejurimi și m-am împrietenit cu foarte mulți dintre participanți. Este frumos pentru că învățăm foarte multe lucruri despre credință, religie și Biserică. Avem jocuri de logică care ne atrag și ne încântă. Consider că timpul nu ne ajunge pentru a le face pe toate, în rest e perfect. Ne înțelegem foarte bine cu toții, iar aici am învățat că pot fi mai bună, că trebuie să dau mai mult pentru ceea ce îmi doresc. În urma participării mele la această adunare mă voi apropia mai mult de Sfânta Biserică. Coordonatorii manifestării au fost foarte atenți cu noi, fiind mereu la dispoziția noastră pentru a avea cele necesare’, a mărturisit Loredana Murariu de la parohia Vorona Centru, Protopopiatul Botoșani. ‘Joi seara mai întâi ne-am instalat, iar astăzi (n.r. ieri) am fost împărțiți pe grupe. Am purtat discuții cu membrii grupei din care am făcut parte, pornind de la trei întrebări. Noi ne-am pregătit pentru discuția care va avea loc în prezența celorlalți tineri. Prin intermediul acestei adunări noi socializăm cu mai mulți tineri din alte zone ale Moldovei. Condițiile de aici sunt inedite mai ales că nu am dormit niciodată în cort’, a spus Beatrice Pintilie din parohia Podoleni II, Protopopiatul Roznov. ‘La Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din MMB participă membri ASCOR din mai multe filiale din Moldova. Pentru noi reprezintă o prioritate implicarea în astfel de acțiuni pentru că aici trăim momente de relaxare, entuziasm și de organizare. Sunt foarte mulți tineri cu idei noi care leagă prietenii frumoase între ei. Sfânta Liturghie stă la temelia activităților noastre și în general la temelia vieții fiecărui om. Întinerirea și entuziasmul le primim de la Sfântul Duh, mai ales prin Sfintele Taine. Astăzi (n.r. ieri) s-a oficiat Sfânta Liturghie în cadrul acestei manifestări. Acest lucru i-a ajutat pe toți cei prezenți să nu întâmpine dificultăți în derularea activităților’, a relatat Pavel Constantin, președintele ASCOR, filiala Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente