Adunarea Național Bisericească la Patriarhie

În Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a avut loc, la 15 februarie 2012, ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române.

Ședința a fost deschisă de Patriarhul României care a prezentat în sinteză câteva elemente din cuvântul Mai multă solidaritate în vreme de criză, cuvânt mediatizat prin intermediul Centrului de Presă BASILICA.

Pentru început, Preafericirea Sa a amintit despre bucuria aducerii spre închinare în țara noastră, și în anul care a trecut, a unor sfinte moaște, precum și despre importanța canonizării unor noi sfinți români.

„Dorim mai întâi de toate să mulțumim lui Dumnezeu pentru anul 2011 în care Patriarhia Română a primit binecuvântări deosebite și mă refer aici la toate eparhiile de pe cuprinsul Patriarhiei Române, atât cele din țară cât și cele din diaspora, și aceste bucurii majore sunt legate de canonizarea de noi sfinți și anume, Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și Sfântul Ierarh Simion Ștefan. O binecuvântare deosebită pentru țara noastră a fost aducerea la București a Cinstitului Cap al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, care a fost transportat spre cinstire la Sibiu și la Alba Iulia cu prilejul proclamării canonizării Sfinților Ierarhi Andrei Șaguna și Simion Ștefan, mitropoliții Transilvaniei”.

În anul care a trecut au fost aleși patru noi ierarhi, atât pentru eparhii din țară cât și pentru Diaspora. De asemenea, a fost recunoscută oficial Episcopia ortodoxă română a Italiei, țară cu cel mai mare număr de rezidenți români.

Patriarhul României a evidențiat importanta lucrare social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române.

„Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au intensificat lucrarea social-filantropică în eparhii astfel încât în anul 2011 aproape 900 000 de servicii sociale au fost oferite pentru 211 000 de beneficiari unici. Aceasta înseamnă că aceeași persoană a beneficiat de mai multe servicii sociale. Este vorba de o sporire a eforturilor Bisericii noastre pentru a face față sărăciei, singurătății, șomajului și fenomenului migrației care face ca mulți bătrâni și copii să rămână în țară, în timp ce persoane mai tinere merg în străinătate pentru a câștiga un bănuț. Peste 54 de milioane au fost cheltuite în anul 2011 pentru ajutorarea celor nevoiași. Acest efort al Bisericii trebuie continuat și, dacă se poate, sporit, deoarece sărăcia se vede în multe zone ale țării și în foarte multe orașe”.

Deși situația economică rămâne dificilă, este necesară continuarea numeroaselor proiecte sociale și în 2012.

„Trebuie să intensificăm rugăciunea și ajutorarea frățească. S-au multiplicat acțiunile de ajutorare a celor flămânzi și s-au creat și unele noi unități social-filantropice, iar altele se află în organizare. În scurt timp vom publica o carte despre lucrarea social-filantropică din Patriarhia Română însoțită de fotografii în cele mai multe cazuri”, a mai spus Preafericirea Sa.

Programele educaționale în care este implicată Patriarhia Române, „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala”, au avut foarte mulți beneficiari și în 2011.

„Această lucrare trebuie continuată pentru că ea produce bucurie copiilor, tinerilor și părinților, dar este și o lucrare misionară a Bisericii noastre cu tineretul, cu prezenții și viitorii susținători ai Bisericii noastre”, a evidențiat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Nu în ultimul rând, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit celor care au ajutat și susținut lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, mai ales prin Colecta Națională: „Mulțumim tuturor ierarhilor, clericilor și credincioșilor care au trimis la Patriarhie bani pentru susținerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului. Ei nu sunt suficienți pentru a acoperi toate cheltuielile, dar sunt o încurajare majoră și sperăm că anul acesta va o fi o contribuție mai mare, întrucât colecta a început în luna iulie. Deci, pentru noi este un prilej de a sublinia cât de binecuvântată este comuniunea, solidaritatea, ajutorarea frățească în vremuri de criză”.

După deschiderea ședinței, a urmat desfășurarea lucrărilor pe Comisii, iar apoi au fost prezentate rapoartele în plenul Adunării Naționale Bisericești. A fost apreciată astfel lucrarea pastoral-misionară, social-filantropică, organizatorică și administrativă din toate sectoarele de activitate ale Bisericii Ortodoxe Române în anul 2011.

La final, raportorii comisiilor au dat scurte declarații pentru TRINITAS TV.

Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă, membru în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor a apreciat activitatea misionară a Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române prin intermediul căruia știrile religioase din Biserica Ortodoxă Română au fost mediatizate.

De asemenea, domnul Mocan Călin Florin, membru al Episcopiei Oradiei a accentuat, în cadrul ședinței comisiei de resort, extinderea rețelei Radio TRINITAS în județul Bihor și s-au dat asigurări pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Reprezentant al Arhiepiscopiei Târgoviștei în Adunarea Națională Bisericească, Prof. Dr. Gheorghe Ioniță, a precizat că a observat în ultimii ani o creștere calitativă a învățământului teologic.

Totodată, Pr. Prof. Ioan Mihoc, membru delegat în Arhiepiscopia Iașilor a menționat că în cadrul lucrărilor Adunării se prezintă realizările pentru anul ce a trecut, dar și propunerile pentru noul an.

Domnul Ștefan Sava, ca delegat al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor a evidențiat faptul că Biserica Ortodoxă Română este implicată în cotidian prin intermediul atât al membrilor clerici cât și al membrilor mireni.

Adunarea Națională Bisericească a examinat Raportul general anual al Consiliului Național Bisericesc în legătură cu activitatea Bisericii Ortodoxe Române din anul 2011 și a luat hotărâri privind buna desfășurare a vieții bisericești în anul 2012.

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Națională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române, pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale.

Membrii Adunării Naționale Bisericești, clerici și mireni, sunt aleși la nivelul fiecărei eparhii pentru 4 ani, și pot îndeplini cel mult două mandate.

Comentarii Facebook


Știri recente