Adunarea generală anuală Pro-Vita la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț se desfășoară în perioada 28-30 iulie Adunarea generală anuală Pro-Vita a asociațiilor și fundațiilor din România care luptă pentru apărarea vieții copiilor nenăscuți și pentru drepturile celor născuți, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Reprezentanții mai multor asociații și fundații din România care apără drepturile copiilor născuți și nenăscuți se reunesc în aceste zile la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț. Ieri dimineață, un sobor de preoți a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ a seminarului. În sala de conferințe a Academiei ‘Sfântul Ioan Iacob de la Neamț’ a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor, derulate sub genericul ‘Drepturile copilului născut și nenăscut’. Cuvântul de deschidere a fost ținut de pr. prof. dr. Vasile Mihoc, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu și președintele Federației Organizațiilor Ortodoxe Pro-Vita din România. În cadrul celor trei sesiuni care au avut loc ieri s-au susținut referate cu privire la realizările Federației Organizațiilor Ortodoxe Pro-Vita din România, la activitățile pro-vita desfășurate de alte ONG-uri și creștini ortodocși din România și la atitudinea federației în decursul acestui an, față de încălcarea drepturilor copilului născut și nenăscut.

IPS Teofan a fost prezent la dezbateri

Aseară, la dezbaterile acestei întâlniri a participat și Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. ‘Când spunem pro-vita, de fapt includem toate aspectele promovării și apărării vieții. Dată fiind situația îngrozitoare din societatea noastră și în special din România, cu mulțimea de avorturi, când spunem ‘pro-vita’ ne gândim în special la salvarea copiilor nenăscuți. S-au prezentat câteva materiale foarte importante și consider că ar trebui difuzate mai mult pentru ca societatea românească să ia cunoștință de realitate. Realitatea este cruntă pentru că mulți copii care ar trebui să vină pe lume nu se nasc, pentru că sunt atentate împotriva copiilor și a vieții de familie. Luptătorii pro-vita sunt oameni dedicați care cheltuiesc din timpul și mijloacele lor ca să împlinească chemarea Mântuitorului de a lupta pentru viață. Noi, creștinii, știm că porunca a șasea din Decalog spune ‘Să nu ucizi!’. Nu se poate veni cu interpretări, cu subtilități, prin care să transformi porunca aceasta în altceva. Ori, exact acest lucru se întâmplă în jurul nostru prin așa-numitele programe educaționale și prin tot ceea ce atentează la conștiința creștină. Ni se lasă impresia că răul este bine și binele este rău. Acest lucru, ca și creștini, nu îl putem accepta’, a explicat pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

Comentarii Facebook


Știri recente