Adunarea Generală a tuturor organizațiilor naționale are loc la Sibiu

Lucrările Adunării Generale a Federației Internaționale ‘Crucea Albastră’ (FICA), organizate la Sibiu în perioada 8-12 octombrie, au culminat ieri, 11 octombrie, cu o conferință publică. Reprezentanții organizațiilor din cele 42 de țări membre și-au prezentat munca în cadrul unui târg de proiecte, au ascultat mesajele conducerii și au vizitat centrele organizației din România, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Federația reunește 42 de organizații naționale independente, puse sub egida ‘Crucii Albastre’ și implicate atât în lupta împotriva dependențelor de alcool și de droguri, cât și în prevenția consumului de astfel de substanțe. Majoritatea organizațiilor naționale implică bisericile din țara respectivă într-o astfel de lucrare misionară și de aceea spiritul ecumenic este vizibil și pus în aplicare în cadrul acestor comunități.

Peste 100 de reprezentanți ai organizațiilor ‘Crucea Albastră’ din țările membre au poposit la Sibiu, unde au elaborat proiecte și strategii în domeniul prevenției și s-au familiarizat cu așa-numita ‘Alchool Policy’, strategia de intervenție a FICA la nivel politic, pentru a reduce urmările sociale negative ale abuzului și dependenței de alcool.

Conferința publică de ieri, 11 octombrie, a adunat și reprezentanți ai autorităților locale, intelectuali, clerici și oameni implicați în activitățile organizației din România. Prezidiul a fost format din președintele FICA, Geir Gunderson, președintele organizației din România, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, secretarul general FICA, Anne Babb, și secretarul delegat Anthony Kazosi. În sală au fost prezenți Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Ovidiu Sitterli, prefectul județului Sibiu, conducerea centrelor de la Șura Mică și Șelimbăr, precum și mulți alți invitați.

‘Solidari cu cei care suferă’

În cuvântul de salut, președintele Geir Gunderson a sintetizat în câteva cuvinte misiunea și motivația celor care lucrează în centrele ‘Crucii Albastre’.

‘Dorim să fim solidari cu cei care suferă din cauza abuzului de alcool și substanțe stupefiante. Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să fim fideli acestui crez, aproape 150 de ani, de când ‘Crucea Albastră’ fost fondată de un pastor elvețian, din Geneva, care a descoperit că cei care suferă de această dependență sunt marginalizați. A descoperit acest lucru cu inima, cu mintea și a insuflat posterității solidaritatea cu aceștia’, a spus Geri Gunderson.

În cuvântul său, părintele Constantin Necula a mulțumit organizatorilor pentru alegerea Sibiului ca oraș gazdă al adunării, a prezentat invitații de seamă și a evidențiat structura ecumenică a organizației din România, un real succes al colaborării dintre Biserica Ortodoxă Română și cea Evanghelică Luterană.

Mesajul de binecuvântare al Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de PS Episcop Andrei Făgărășeanul. ‘Suntem conștienți că această lucrare socială și pastorală, deopotrivă, nu poate aduce rezultate optime decât dacă este realizată în colaborare interprofesională, prin solidaritate umană, prin coeziune sufletească și mai ales prin comuniunea tuturor în rugăciune către Dumnezeu, Izvorul sănătății și al vieții noastre’, a transmis IPS Laurențiu.

Prima parte a conferinței s-a încheiat cu mesajul secretarului general Anne Babb, după care a avut loc un târg de proiecte, prilej pentru delegații organizațiilor de a-și prezenta interactiv activitatea din țara respectivă.

În după-amiaza zilei, oaspeții de la Sibiu au vizitat cele două centre pe care le deține ‘Crucea Albastră’ din România. În Așezământul ‘Nazaret’ din Șura Mică, amenajat în fosta casă parohială evanghelică, și în ‘Insula Speranței’ din Șelimbăr, ambele în apropiere de Sibiu, invitații au făcut cunoștință cu personalul și cu beneficiarii și au aflat mai multe despre modul în care persoanele cu dependențe de alcool și stupefiante sunt ajutate să depășească aceste încercări din viețile lor. La centrul de la Șura Mică a avut loc și un moment festiv în sediul nou, ridicat cu ajutorul FICA și aflat în prag de finalizare.

La adunarea de la Sibiu, în ultima zi, vor avea loc și alegeri pentru postul de președinte al FICA, pentru cele de vicepreședinte și secretar general, dar și pentru membrii din comitetele rețelei de organizații.

Comentarii Facebook


Știri recente