Adunarea Episcopilor Ortodocși din Franța (AEOF)

Paris, 17 septembrie 2010 – La 16 septembrie 2010, a avut loc la sediul său din Paris, întrunirea Adunării Episcopilor Ortodocși din Franța, sub președinția Mitropolitului Emmanuel (Patriarhia Ecumenică), cu participarea membrilor săi componenți: Mitropolitul Ioan (Patriarhia Antiohiei), Arhiepiscopul Gabriel (Arhiepiscopia Bisericilor Ruse în Europa Occindetală – Exarhatul Patriarhiei de Constantinopol), Arhiepiscopul Innocent (Patriarhia Moscovei), Mitropolitul Iosif (Patriarhia Română), Episcopul Mihail (Biserica Ortodoxă Rusă din afara granițelor – Patriarhia Moscovei), Episcopul Luca (Patriarhia Sârbă), Episcopul Marc (Patriarhia Română) și Episcopul Nestor (Patriarhia Moscovei). Mitropolitul Avraam (Patriarhia Georgiei) a fost absent.

I. Episcopii ortodocși din Franța l-au felicitat pe Arhimandritul Nestor, hirotonit de curând episcop la Moscova ca vicar al Arhiepiscopului Innocent, pentru eparhia Chersonèse, exprimându-și bucuria frățească de a-l avea ca nou membru al Adunării.

II. Cu ocazia întrunirii din 2010, episcopii și-au manifestat preocuparea față neliniștea crescândă din societatea franceză. Criza financiară și morală a epocii noastre nu face decât să o agraveze. Contextul de față cere tuturor, și în special autorităților publice, să-și dubleze eforturile pentru dialog cu forțele active ale societății franceze, în vederea atenuării tensiunilor, consolidarea solidarității în sânul societății noastre și a tradiției de integrare în Franța, patria drepturilor omului.

III. Episcopii ortodocși din Franța regretă confuziile și neînțelegerile legate de situația comunităților de romi care s-au stabilit în Franța. Ei dezaprobă dezordinea publică și orice atentat la persoane și la bunuri și condamnă orice formă de stigmatizare a persoanelor și/sau comunităților. În acest sens, ei consideră că este important a se lua în considerare protejarea persoanelor și respectarea integrității și demnității umane, valori fundamentale ale democrației noastre. Chiar și aflată în ilegalitate, o persoană nu poate fi privată de drepturile omului. Episcopii apelează la toți cei implicați în acest caz, cărora le adresează rugămintea de a găsi soluții conforme cu valorile umane și republicane ale Franței, ținând cont de modul de viață al acestor comunități în Franța și în alte țări ale Uniunii Europene.

IV. Episcopii au analizat rezultatele dezbaterilor care a avut loc cu ocazia Zilei muncii, desfășurată la 12 iunie 2010, împreună cu membrii comisiilor, clerici și laici, angajați pe lângă Adunarea Episcopilor Ortodocși din Franța. Se va organiza, în curând, o întâlnire pe această temă a responsabiliilor comisiilor. Pe plan panortodox, episcopii au procedat la un schimb de păreri, exprimându-și satisfacția față de pregătirea Sfântului și Marelui Sinod și au mulțumit Domnului pentru climatul de bună înțelegere și cooperare care domnește din ce în ce mai mult între Bisericile Ortodoxe Autocefale. S-au evocat modalitățile de acreditare ale Preasfințitului Părinte Marc pe lângă Ministerul de Justiție, ca urmare a numirii sale în funcția de capelan ortodox național pentru penitenciare. De asemenea, a fost urmărită organizarea capelanatului ortodox din cadrul spitalelor. S-a adoptat o procedură de regrupare a resurselor și de coordonare a acțiunilor posibile în cadrul acestei misiuni pastorale.

V. Concepția și structura site-ului de internet al Adunării Episcopilor Ortodocși din Franța și noul său logo au făcut obiectul prezentării efectuată de Carol Saba, responsabil al Comisiei pentru media și informare și de Pr. Iulian Nistea, membru al comisiei. Episcopii au binecuvântat aceste lucrări și au decis ca lansarea „oficială” a site-ului să aibă loc luni, 25 octombrie 2010, în cadrul unei ceremonii la Catedrala Sfântul Ștefan.

VI. Adunarea Episcopilor Ortodocși, reprezentată de Mitropolitul Emmanuel, va participa la rugăciunea de încheiere a conferinței Etats Généraux du Christianisme organizată sâmbătă, 25 septembrie 2010, la Lille, de săptămânalul La Vie și de Episcopia Catolică din Lille.

VII. Următoarea întrunire a Adunării Episcopilor Ortodocși din Franța va avea loc luni, 25 octombrie 2010, orele 15.00.

Comentarii Facebook


Știri recente