Adunarea eparhială a Episcopiei Oradiei

Episcopia Oradiei ar putea reveni în jurisdicția canonică a Mitropoliei Ardealului! Decizia a fost luată astăzi, în cadrul Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei, cu unanimitate de voturi. Adunarea Eparhială a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, după cum ne informează TRINITAS TV.

Biroul de presă al Episcopiei Oradiei precizează legat de acest eveniment următoarele: ‘membrii Adunării eparhiale au salutat cu entuziasm ideea revenirii Episcopiei Oradiei la vechea Mitropolie a Ardealului, văzând aceasta ca un act de restatornicire a tradiției istorice a organizării teritoriale a Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania și, totodată, ca un gest necesar de reparație canonică și morală. În luările de cuvânt ce au avut loc pe această temă, din partea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, a membrilor clerici și mireni ai Adunării eparhiale, dar și din rândurile invitaților, au fost subliniate numeroase argumente de natură istorică și canonică care justifică revenirea Episcopiei Oradiei în vechea mitropolie’.

Astfel, Preasfinția Sa a precizat pentru TRINITAS TV că preoții și credincioșii aleși în colegiile electorale ale Eparhiei au aprobat, în unanimitate de voturi, revenirea Episcopiei Oradiei în jurisdicția canonică a Mitropoliei Ardealului cu sediul la Sibiu așa cum s-a hotărât de comun acord la ședința comună de lucru a celor două sinoade mitropolitane din Transilvania.

Părintele protoiereu Dorel Octavian Rus de la protopopiatul Oradea a explicat că ședința sinoadelor mitropolitane a condus la revenirea Eparhiei Oradiei la Mitropolia Ardealului.

Unul dintre membrii Adunării eparhiale, părintele Cornel Plop, a arătat că bucuria aceasta a revenirii este întregită de numărul mare de voturi favorabile.

Prof. univ. dr. Cornel Durgheu, alt membru al Adunării, a menționat că momentul este plin de emoție și de patriotism.

Hotărârea Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei va fi supusă dezbaterii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în proxima ședință de lucru.

Comentarii Facebook


Știri recente