Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

La Centrul eparhial Roman a avut loc sâmbătă, 21 ianuarie, Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Întâlnirea, care se organizează în fiecare an, potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezidată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost oficiată sâmbătă, după Sfânta Liturghie, o slujbă de Te Deum, în prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul și a membrilor Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu acest prilej, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt celor prezenți în care a subliniat rolul pe care membrii organismului deliberativ al eparhiei, clerici și mireni, îl au în viața Bisericii. PS Ioachim Băcăuanul a evidențiat misiunea deosebită la care au fost chemați toți cei care au fost aleși în Adunarea eparhială. ‘Ne-am adunat astăzi (n.r. sâmbătă), aici, în această catedrală pentru a mulțumi Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră în anul care s-a încheiat, pentru a-L ruga să ne ajute în noul an și pentru a cere asupra noastră pacea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Am dorit să deschidem lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului prin rugăciune, în această catedrală în care se simte duhul vrednicilor noștri înaintași. Să nu uităm că aici a slujit Macarie episcopul, aici a liturghisit Dosoftei mitropolitul, versificatorul psalmilor, în catedrala aceasta s-a rugat Atanasie Crimca. Aici s-au rugat ierarhii care au devenit sfinți ai Bisericii noastre, Teodosie de la Brazi, Pahomie de la Gledin, Ioan episcopul, Dosoftei cărturarul’, a remarcat Preasfinția Sa.

Realizări pentru anul 2012

În continuare, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului le-a amintit membrilor adunării că principalul evaluator al activităților va fi însuși Mântuitorul Iisus Hristos. ‘Să ne raportăm în fiecare zi a vieții noastre la Dumnezeu. El ne-a chemat pe toți, membrii ai Adunării eparhiale, din diferite sectoare ale vieții sociale, să ne implicăm în viața Bisericii. De aceea trebuie să vedem cum răspundem la chemarea Bisericii, cum ne raportăm la Dumnezeu. Să ne întrebăm dacă am făcut tot ceea ce trebuia, ca să adăugăm cărămida noastră la edificiul spiritualității strămoșești’, a adăugat PS Ioachim Băcăuanul. În sala de ședințe a Centrului eparhial Roman au debutat lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În prima parte s-au discutat referatele, dările de seamă și rapoartele, iar în cea de-a doua parte s-a trecut la evaluarea lor. După ce s-au făcut cunoscute propunerile pentru noul an, membrii Adunării au aprobat în unanimitate hotărârile luate în cadrul întâlnirii. ‘În ceea ce privește perspectiva anului 2012, considerăm că este promițătoare, însă Dumnezeu este Cel care dispune. Psalmisul zice: ‘Faceți făgăduințe și le împliniți Domnului Dumnezeului vostru’ (Psalmi 75-11). Noi vom putea să le împlinim dacă Dumnezeu, în planul său, rânduiește aceasta. În cadrul Adunării eparhiale am luat în dezbatere ceea ce dorim să realizăm pentru anul 2012. Am abordat subiectul legat de Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Avem în perspectivă să accentuăm dimensiunea social-caritabilă și filantropică a Eparhiei Romanului și Bacăului prin împlinirea unor obiective importante’, a subliniat PS Ioachim Băcăuanul.

Așezământ de ocrotire socială, la Roman

Anul acesta, în contextul sărbătorilor închinate episcopului Melchisedec Ștefănescu (împlinirea a 120 de ani de la trecerea la cele veșnice), va fi organizată a XII-a ediție dedicată fostului ierarh al Eparhiei Romanului și Bacăului. În același timp vor fi intensificate programele social-filantropice pentru persoanele defavorizate. ‘Dorim deschiderea unui nou așezământ de bătrâni, dat fiind faptul că am obținut, după îndelungi eforturi, fostul spital al Bisericii Precista Mare din Roman, aflat în proximitatea Centrului eparhial Roman. Am decis ca împreună să găsim posibilitățile ca în acest așezământ să organizăm centre pentru bătrânii și bolnavii aflați în îngrijirea Bisericii’, a explicat PS Ioachim Băcăuanul. La finalul ședinței, în contextul anului dedicat Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, PS Ioachim Băcăuanul a făcut un apel la implicarea mai activă a tuturor fiilor și fiicelor Bisericii în activitatea de slujire a aproapelui, amintind de proiectele filantropice aflate în derulare, la nivelul Eparhiei Romanului și Bacăului. ‘Am remarcat ideile concrete care au venit din partea membrilor Adunării eparhiale. Astfel, ei se angajează ca aleși ai credincioșilor și ai clerului să dinamizeze, împreună cu noi, toate activitățile pe care le avem în plan anul acesta’, a spus Preasfinția Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente