Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei în ședință consultativă la Patriarhie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și de Locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, a prezidat la Reședința Patriarhală ședința consultativă a Sinodului Mitropolitan al Munteniei și Dobrogei cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei pentru desemnarea candidaților la scaunul rămas vacant de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei în urma trecerii la Domnul în data de 7 ianuarie 2013 a vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Epifanie Norocel.

În deschiderea ședinței consultative, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus: „Este vorba de o lucrare deosebit de importantă și anume de a continua activitatea bogată și dinamică a Înaltpreasfințitului de vrednică pomenire Epifanie, Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. A fost o activitate de 30 de ani cu foarte multe realizări și cu foarte multe eforturi. Este nevoie de un om corect în administrarea patrimoniului moștenit, un om cinstit în organizarea centrului eparhial și a vieții din toată eparhia, dar și un om de cultură care poate duce flacăra culturii ortodoxe românești din zonă mai departe și să o evidențieze în țară și daca e posibil și în afara țării. Noul Arhipăstor al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei trebuie să păstreze moștenirea primită și dacă e posibil să o completeze. Trebuie să păstreze, nu să diminueze patrimoniul material, cultural și spiritual al Eparhiei”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat importanța continuării activității vrednicului de pomenire Arhiepiscop Epifanie: „În situația economică financiară a României de astăzi însăși menținerea tuturor instituțiilor create și organizate este o sarcină nu prea ușoară, deoarece sunt instituții și programe începute, mai ales programe sociale care trebuie continuate. Biserica având o lucrare cu valoare de simbol trebuie să aducă speranță prin lucrările sale. Nu are voie să lucreze în așa fel încât să se constate eșecul. Deci, odată un lucru început, cum ar fi îngrijirea bolnavilor, ajutorarea săracilor și multe alte activități care au adus speranță și bucurie, ele trebuie continuate. Nu se pot întrerupe în mod arbitrar sau prin simplul fapt că nu mai avem mijloace de susținere, ci trebuie căutate noi mijloace de susținere pentru activitățile începute”.

Misiunea noului arhipăstor al Buzăului și Vrancei trebuie să cuprindă toate sectoarele administrative: „Noul Arhipăstor trebuie să dezvolte o activitate culturală mai intensă, o activitate teologică și spirituală care să pună în valoare aspectele principale ale credinței ortodoxe, valorile perene ale Ortodoxiei, dar și ale spiritualității românești. De asemenea, noul Arhipăstor trebuie să intensifice preocuparea sa pentru viața monahală. Au existat trei mănăstiri când a venit Înaltpreasfințitul Epifanie la Buzău, iar acum sunt peste 30. Aceste mănăstiri, în deosebi cele noi, trebuie sprijinite mai mult, nu toate având număr suficient de monahi”, a spus Preafericirea Sa.

Sinodul Mitropolitan a stabilit și prioritățile ce trebuie avute în vedere în cadrul Eparhiei Buzăului și Vrancei: „Din punct de vedere al nevoilor pastorale, misionare, social-filantropice și culturale este încă de lucru. Nimeni nu poate să spună că dacă vine un nou Arhipăstor nu prea mai are de lucru. Cine este harnic și râvnitor găsește totdeauna noi câmpuri de activitate, noi forme de evidențiere a valorilor eterne ale Ortodoxiei, dar și ale culturii și spiritualității românești. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor și tinerilor. Avem de continuat această lucrare cu tinerii pentru că secularizarea este cel mai mare dușman al credinței astăzi. Nu atât ateismul militant este problema, ci nihilismul sau indiferența religioasă sau spirituală, delăsarea duhovnicească, care se vede adesea în occident prin catedrale goale, candele stinse și suflete pustii. Secularizarea nu este ceva care stă în fața noastră, ci este un duh care intră în mintea omului în privire lui, comportamentul lui, din toate părțile. Fenomenului secularizării de astăzi nu i se poate răspunde decât cu o spiritualitate, cu o sfințenie mai intensă și mai profundă. Cel care se roagă mai mult acela biruiește”, a arătat Patriarhul României.

Ședința consultativă a hotărât menținerea desemnării celor doi candidați, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului și Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, făcută de Sinodul Mitropolitan în după amiaza zilei de 18 februarie. Cei doi episcopi sunt candidații Sinodului Mitropolitan ai Munteniei și Dobrogei și ai Adunării Eparhiale a Buzăului și Vrancei pentru scaunul de Arhiepiscop. În ședința de lucru a Sfântului Sinod din data de 28 februarie va fi ales noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.

Înaintea ședinței consultative, în Catedrala Patriarhală s-a oficiat slujba Te-Deum-ului săvârșită de către Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente