Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor are noi membri

În toată țara au avut loc ieri, 15 aprilie, alegeri pentru Adunările Eparhiale, deoarece mandatele actualilor membri (clerici și mireni) vor expira la 4 mai 2010. Colegiile preoțești s-au întrunit ieri, la ora 10.00, sub președinția delegatului eparhial, în bisericile parohiale din circumscripțiile electorale, informează ‘Ziarul Lumina’.

Imediat după efectuarea alegerilor pentru membrii clerici din Adunarea Eparhială, în aceleași locuri, s-au întrunit colegiile mirenești. La finalul scrutinului, fiecare președinte s-a îngrijit ca toate procesele-verbale și toate actele să fie pregătite pentru a fi înaintate spre aprobare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis Arhiepiscopiei Bucureștilor Decizia Patriarhală care arată modalitatea organizării și desfășurării alegerilor organismelor deliberative și executive eparhiale pentru perioada 2010-2014, cu respectarea Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și a Regulamentului pentru alegerea, funcționarea și dizolvarea organismelor deliberative și executive la parohiile, protopopiatele și eparhiile din Patriarhia Română.

Oameni de bună-credință, model pentru ceilalți credincioși

Despre importanța organizării acestor alegeri pentru Biserica Ortodoxă Română și despre calitățile de care viitorii membri ai Adunărilor Eparhiale trebuie să dea dovadă, a vorbit părintele protosinghel Veniamin Goreanu, consilier-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor: ‘Alegerile care s-au desfășurat astăzi sunt foarte importante pentru Biserică deoarece este pentru prima dată când se organizează conform prevederilor noului Statut de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române. Membrii Adunării Eparhiale trebuie să fie oameni de bună-credință, model pentru ceilalți credincioși. Ei trebuie să se implice în activitățile pastoral-misionare, administrativ-bisericești și social-filantropice care se desfășoară atât în parohia din care fac parte, dar și prin programe mai ample la nivelul întregii eparhii. Pentru Biserică și pentru eparhii este foarte important ca din Adunare să facă parte oameni din diverse domenii de activitate pentru ca experiența acumulată de ei să fie împărtășită și în plan bisericesc. Printre cei care și-au depus candidatura se numără economiști, ingineri, arhitecți ș.a. Este bine-venit ca noii membri ai Adunării Eparhiale să vină cu proiecte concrete pentru intensificarea activităților, mai ales în zilele noastre, când criza financiară este dublată de o criză spirituală, din cauza secularizării.’

10 circumscripții electorale în Arhiepiscopia Bucureștilor

În ședința din 9 martie 2010, Consiliul eparhial al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor a fixat cele 10 circumscripții electorale, comunicate dimpreună cu celelalte amănunte printr-un Ordin circular tuturor parohiilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Circumscripția I Electorală cuprinde parohiile din Protoieria I Capitală, cu sediul la Biserica parohială Sfântul Elefterie, București, având ca președinte al Colegiului Electoral pentru alegerile preoțești și mirenești pe pr. prof. dr. decan Ștefan Buchiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; Circumscripția II Electorală cuprinde parohiile din Protoieria II Capitală, cu sediul la Biserica ‘Sfânta Treime – Tei’, București, având ca președinte al Colegiului Electoral pe pr. lect. Consilier Alexandru Gherasim; Circumscripția III Electorală cuprinde parohiile din Sectorul 3, Protoieria III Capitală, cu sediul la Biserica ‘Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Doctori Cosma și Damian’, având ca președinte pe pr. paroh Paul Lepădatu de la Parohia ‘Sfântul Mercurie’; Circumscripția IV Electorală cuprinde parohiile din sectorul 4, Protoieria III Capitală, cu sediul la Biserica ‘Șerban Vodă’, având ca președinte al Colegiului Electoral pe pr. consilier Nicolae Dascălu; Circumscripția V Electorală cuprinde parohiile din Protoieria Ilfov Sud, cu sediul la biserica parohială din Popești Leordeni, având ca președinte pe pr. conf. dr. Daniel Benga, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București; Circumscripția VI Electorală cuprinde parohiile din Protoieria Ilfov Nord, cu sediul la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’, Otopeni, având ca președinte pe pr. inspector general Alexandru Moțoc; Circumscripția VII Electorală cuprinde parohiile din Protoieria Ploiești, cu sediul la Biserica ‘Sfântul Ioan – Catedrală’, Ploiești, având ca președinte pe pr. Consilier Mihai Hau; Circumscripția VIII Electorală cuprinde parohiile din Protoieria Câmpina, cu sediul la Biserica ‘Sfânta Treime’, Câmpina, având ca președinte al Colegiului Electoral pe pr. Radu Gheorghe, Președintele Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei; Circumscripția IX Electorală cuprinde parohiile din Protoieria Vălenii de Munte, cu sediul la Biserica ‘Filip’, Vălenii de Munte, având ca președinte pe pr. paroh prof. Toader Dan de la Parohia Costeasca, Protoieria I Capitală; Circumscripția X Electorală cuprinde parohiile din Protoieria Urlați, cu sediul la Biserica parohială ‘Sfinții Voievozi’ – Urlați, având ca președinte al Colegiului Electoral pe pc. pr. lect. dr. Mihai Marian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian din București.

‘În Permanența Consiliului Eparhial din data de 13 aprilie 2010, Biroul Central Electoral constituit în cadrul Sectorului Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor a analizat cererile de candidare și memoriile de activitate depuse la Centrul Eparhial de către clerici și mireni pentru alegerea ca membri ai Adunării Eparhiale. Aceste acte au fost înaintate Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a acordat înalta binecuvântare clericilor și mirenilor desemnați de Permanența Consilului Eparhial, pentru a fi aleși membri ai Adunării Eparhiale pentru perioada 2010-2014. Acești candidați au fost trecuți pe listele pe care președinții celor 10 circumscripții electorale din Arhiepiscopia Bucureștilor le-au prezentat astăzi votanților’, a declarat părintele inspector Viorel Barbu.

În termen de 48 de ore de la încheierea proceselor-verbale ale alegerilor, acestea vor fi înaintate Biroului Electoral Eparhial, împreună cu toate lucrările referitoare la alegeri. Constituirea Adunării Eparhiale se va organiza în termen de 30 de zile de la data alegerilor, adică până la 15-22 mai 2010.

Comentarii Facebook


Știri recente