Adunarea de Protopopiat pentru Ontario și Estul Canadei

Cu binecuvântarea și în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Nicolae și a Preasfințitului Părinte Ioan Casian, în zilele de 27 și 28 septembrie 2013 a avut loc la parohia Sf Gheorghe din St. Hubert, Quebec (sudul Montrealului) Adunarea de Protopopiat pentru Ontario și Estul Canadei, după cum informează romarch.org

18 preoți și mai mult de 20 de delegați au fost prezenți pentru a discuta probleme pastoral-misionare și administrative ale parohiilor din acest Protopopiat și ale Arhiepiscopiei în general.

Prima temă a fost cea legată de anul omagial al Sf. Împărați Constantin și Elena, respectiv tema „Sf. Împărați și moștenirea lor” prezentată de Pr. Teofil Arsene de la parohia Sf. Maria din Gatineau, QC. Participanții au completat cu observații despre misiunea Sf. Împărați. Discuțiile au continuat cu referire la câteva probleme pastorale concrete ale parohiilor din Montreal. Ziua de vineri s-a încheiat cu taina Sf. Maslu slujită în sobor de 13 preoți și 2 ierarhi.

Lucrările Adunării au continuat sâmbătă 28 septembrie cu tema „Ortodoxia și media” prezentată de Pr. Mihail Cristea de la Misiunea Sf. Parascheva din Newmarket, ON. S-a amintit de radioul online „Credința” al Arhiepiscopiei și de necesitatea de a susține activitatea acestui radio la nivelul Protopopiatului. Vizionarea filmului pregătit de Trinitas TV al Patriarhiei Române despre Catedrala Mântuirii Neamului a fost prilejul potrivit pentru IPS Arhiepiscop Nicolae de a lansa un apel la o colectă în parohiile Arhiepiscopiei pentru susținerea acestui proiect important pentru neamul românesc și Biserica Ortodoxă Română.

Următoarea temă a fost cea prezentată de Pr. Viorel Tencaliuc despre „Conștiința canonică în Biserica Ortodoxă”. Au urmat prezentări ale programelor de educație a copiilor, activitățile asociației tinerilor (ROYA) și ale reuniunii doamnelor (AROLA). Pr. Petre Busuioc de la parohia Sf. Ștefan cel Mare și Sf. Nectarie din Oshawa, ON a prezentat o posibilă formă de asigurare a preoților și familiilor lor. A fost ales apoi Consistoriul Protopopesc.

S-a stabilit locul și data viitoarei Adunări: 25-26 septembrie 2015 la parohia Sf. Apostol Andrei din Mississauga, ON. Masa de prânz oferită cu dragoste și generozitate de gazdele de la parohia Sf. Gheorghe a încheiat lucrările Adunării.

Comentarii Facebook


Știri recente