Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nifon de la Craiova la Târgoviște

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon al Târgoviștei împreună cu o delegație a Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, formată din părinți consilieri, a mers joi 20 august 2009, la Craiova pentru a aduce de acolo la Târgoviște, în vechea capitală a Țãrii Românești, mâna dreaptă a sfântului Sf. Ier. Nifon Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești.

Înaltpreasfintitul Părinte Nifon a fost întâmpinat în fața Catedralei Mitropolitane din Craiova de către: Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Gurie Gorjanul, clerici și credincioși.

Moaștele Sf. Ier. Nifon au fost primite de către Mitropolitul Nifon, în cadrul unui ceremonial religios, după săvârșirea Acatistului sfântului. Apoi, la finalul slujbei, Înaltpreasfintitul Mitropolit Nifon a vorbit despre importanța evenimentului, arătând că, astfel, Sf. Ier. Nifon se întoarce „acasã”, la Târgoviște, acolo de unde a păstorit turma cea încredințată lui, ca Întâistătător al Bisericii Țării Românești.

Amintim că, părticele din moaștele Sf. Ier. Nifon au fost dăruite de către Mănăstirea Dionisiu voievodului Neagoe Basarab, în anul 1515, după pelerinajul inițiat de către voievod cu moaștele sfântului Ierarh în Țara Românească, ca un semn de împăcare cu Radu cel Mare și ca un gest de evlavie pentru Sf. Ier. Nifon. Aceste moaște (capul și mâna dreaptă) au rămas în biserica Mânãstirii Curtea de Argeș până în anul 1949, când sunt mutate, mai întâi la Episcopia Râmnicului, apoi, în Catedrala Mitropolitană din Craiova. De asemenea, precizăm că, în ziua de 26 septembrie 2009, cu ocazia proclamării locale a canonizării Sf. Voievod Neagoe Basarab, va avea loc și aducerea și așezarea moaștelor Sf. Ier. Nifon în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, acolo unde marele ierarh a slujit și a învățat poporul dreptcredincios, poate, adesea, în prezența voievodului.

Sursa: Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei

Comentarii Facebook


Știri recente