Adrian Lemeni, noul Secretar de Stat pentru Culte

Adrian Lemeni a fost numit joi seara, 27 ianuarie 2005, Secretar de Stat pentru Culte in Ministerul Culturii si Cultelor.

Doctor in Teologie, Adrian Lemeni este Lector universitar la disciplinele de Teologie Dogmatica si Teologie Fundamentala din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Bucuresti.

Originar din Cugir, judetul Alba, a absolvit in 1990 Colegiul ‘David Prodan’ din Cugir, profilul matematica-fizica. Intre anii 1990-1995, urmeaza Facultatea de Mecanica – Sectia Ingineria Sistemelor de Productie din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara, iar intre 1994-1998 cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, ca sef de promotie, incheind cu media generala de licenta 10.00, tema lucrarii de diploma fiind: ‘Transcendenta si imanenta lui Dumnezeu fata de creatie’. Isi perfectioneaza pregatirea teologica urmand Cursurile de Masterat si Doctorat, sustinandu-si Teza de Doctorat in luna iunie 2002, cu tema: ‘Sensul eshatologic al creatiei’.

In 2003 urmeaza un stagiu de cercetare si documentare la Institutul Ecumenic de la Bossey al Consiliului Mondial al Bisericilor de la Geneva, iar in perioada 2003-2004, studii postdoctorale la Institutul Catolic din Paris unde realizeaza Proiectul de cercetare intitulat ‘Gnoseologia patristica si epistemologia stiintifica’.

A participat la 9 simpozioane din tara si strainatate si la doua granturi internationale.

Este autorul cartii ‘Sensul eshatologic al creatiei’, aparuta la Editura ASAB, Bucuresti, 2004 si coautor la cartea ‘Teologie si stiinta’, coordonata de Pr. Prof. Dr. Dumitru Popescu, Editura Eonul dogmatic: XXI, 2001.

A semnat zeci de studii si articole in reviste si diverse ziare teologice.

Acesta este profilul intelectual al noului Secretar de Stat pentru Culte, la care trebuie adaugata experienta duhovniceasca alaturi de Parintele Arhimandrit Teofil Paraian – duhovnicul Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus si de Parintii Manastirii Oasa din judetul Alba.

Inginer si doctor in Teologie, avand o sotie medic, Adrian Lemeni speram sa fie omul providential care sa conduca cu intelepciune si discernamant Secretariatul de Stat pentru Culte si, in acelasi timp, sa fie garantul unei relatii vii intre Biserica si Stat, pe de o parte, si intre cultele religioase din Romania, pe de alta parte.

Comentarii Facebook


Știri recente