Acuze nedrepte la adresa Bisericii Ortodoxe Române

Referitor la acțiunile organizate la Bruxelles de episcopul reformat László TÅ‘kés, în zilele de 24-25 iunie a.c., pe tema „Bisericile istorice și valorile creștine în Transilvania și împrejurul acesteia”, Patriarhia Română face următoarele precizări:

La întrunirea respectivă, Pr. Patriciu Vlaicu, consilier în cadrul Biroului de reprezentare al Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene, a exprimat, mai întâi, nedumerirea față de organizarea, în cadrul Parlamentului European, a unei conferințe pe tema Bisericilor istorice din Transilvania, excluzând tocmai Biserica Ortodoxă Română, majoritară.

Față de intervenția reprezentantului Bisericii greco-catolice, care a prezentat așa-zisele „abuzuri ale Bisericii Ortodoxe majoritare”, săvârșite cu sprijinul direct al Statului român, facem precizarea că România este singura țară din Uniunea Europeană care recunoaște, fără discriminare, aceeași capacitate juridică și același nivel de finanțare, pe criterii de utilitate publică, pentru toate cele 18 culte recunoscute oficial.

Referitor la problema retrocedărilor unor lăcașuri de cult, a fost subliniat faptul că dialogul pe această temă a fost blocat de către Biserica greco-catolică, prin apelul acesteia la justiție, în paralel cu dialogul dintre cele două Biserici. Cu toate acestea, exemplele zecilor de biserici retrocedate de către Biserica Ortodoxă Română, prin dialog, Bisericii greco-catolice arată că aceasta era calea pașnică de urmat pentru a avea rezultatele dorite, în situații concrete.

Patriarhia Română pune la dispoziția celor interesați date care dovedesc disponibilitatea de care a dat dovadă Biserica Ortodoxă Română pentru o rezolvare a conflictelor prin dialog și solidaritate.

Preocuparea constantă a episcopului László TÅ‘kés și a reprezentanților Bisericii greco-catolice din România de denigrare atât a Bisericii Ortodoxe Române, cât și a Statului român în străinătate – acuzând pe nedrept că acestea, împreună, acționează în dauna minorităților religioase și etnice din România – nu face decât să contribuie la degradarea relațiilor dintre culte în România.

SECTORUL RELAȚII BISERICEȘTI ȘI INTERRELIGIOASE AL PATRIARHIEI ROMNE

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente