Actorii povestesc lumii despre sfinții lui Dumnezeu

Pe 1 aprilie 2012, în Duminica a V-a a Postului Mare, la Mănăstirea Radu Vodă din București a avut loc lansarea audiobookului ‘Viața Sfintei Maria Egipteanca’, informează „Ziarul Lumina”. Viața sfintei, cu drumul ei de la păcat la Dumnezeu, este accesibilă de acum credincioșilor, imprimată pe un CD, în interpretarea unui grup impresionant de actori ai teatrului și filmului românesc.

Patriarhul Sofronie al Ierusalimului începe Viața Sfintei Maria Egipteanca cu aceste cuvinte: ‘Bun lucru este de a ascunde taina împăratului, dar slăvit lucru este a propovădui faptele lui Dumnezeu’, cuvinte care parcă au definit lansarea audiobookului cu viața acestei sfinte cuvioase, la Mănăstirea Radu Vodă.

Viața Mariei Egipteanca a fost citită de actori care au interpretat personajele prezente în această povestire. Astfel, maestrul Radu Beligan l-a interpretat pe patriarhul Sofronie, actorul Victor Rebengiuc pe Cuviosul Zosima, actrița Maria Ploae pe Cuvioasa Maria Egipteanca, actrița Daniela Nane pe Îngerul Domnului și actorul Ionuț Alin Ionescu pe starețul Cuviosului Zosima. Regia a fost realizată de actrița Daniela Nane. Păstrată ca o comoară prețioasă în Biserică, așa cum a spus Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, viața Mariei Egipteanca era citită la început de monahii care doreau să aibă o viață îmbunătățită și care au văzut în nevoințele acesteia și în harul pe care l-a primit un model de urmat. ‘Povestirea vieții Sfintei Maria Egipteanca s-a păstrat ca un odor de mare preț în Biserică, și era povestită tuturor celor care doreau să aibă o viață îmbunătățită și care căutau cuvânt de folos în căutările și luptele lor, fie în mănăstire, fie în pustiu, asemenea sfintei. Patriarhul Sofronie al Ierusalimului a aflat și el povestea vieții Mariei Egipteanca și a așezat-o în scris pentru luminarea credincioșilor, pentru îmbărbătarea lor pe calea pocăinței’, a explicat Preasfinția Sa.

‘E momentul ca Dumnezeu să intre în casele noastre’

Audiobookul a fost lansat duminică, în biserica Mănăstirii Radu-Vodă, după Sfânta Liturghie, care a fost săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, înconjurat de un sobor de slujitori. La eveniment au participat actorii care au citit viața Mariei Egipteanca. ‘Am participat la această imprimare cu o mare bucurie și cu credința profundă că trebuie ascultat cuvântul Domnului. Am mai făcut și alte audiobookuri și sunt convins că voi mai face și altele, și în felul acesta dumneavoastră veți putea avea ocazia să ascultați acasă ce ne spune Dumnezeu. După atâția ani de prigoană a credinței, cred că e momentul ca Dumnezeu să intre în casele noastre prin acest audiobook pe care noi ne-am străduit să-l imprimăm, iar voi să faceți efortul minim de a-l asculta’, a spus actorul Victor Rebengiuc.

‘Eu nu cunosc un om mai decăzut, care apoi să ajungă atât de sus’

‘M-au impresionat din acest text două lucruri la care nu mă mai gândisem până să mă întâlnesc cu viața Mariei Egipteanca. Eu nu cunosc un om mai decăzut decât a fost această femeie, și care apoi să ajungă atât de sus datorită dragostei pa care i-a purtat-o Maicii Domnului și lui Dumnezeu. În text se spune că de multe ori când o munceau gândurile după ce a lăsat păcatul se arunca la pământ și stătea zile întregi la pământ până când o cuprindea acea lumină a iubirii lui Dumnezeu și putea să meargă mai departe.

Așa cum sfânta a fost ajutată când a vrut să pună început bun și a lepădat tot răul și s-a dăruit cu toată ființa lui Dumnezeu și a primit prima Împărtășanie, putem și noi să sperăm ca această bucurie pe care o primim să ne facă din ce în ce mai buni’, a spus actrița Daniela Nane.

‘Cred că ar fi minunat să se continue acest gând’

‘Știu cât de bucuros a fost părintele meu să facă această înregistrare și era pentru prima dată când o citea și a fost cucerit de poezia vieții Mariei Egipteanca. Cred că este un lucru extraordinar că actori de o asemenea anvergură dau mărturie despre viețile sfinților, povestesc lumii despre sfinții lui Dumnezeu. Cred că ar fi minunat să se continue acest gând’, a spus Lamia Beligan, fiica maestrului Radu Beligan.

Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a oferit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, realizatorilor audiobookului diplome de onoare, în semn de recunoștință și prețuire. Actorii Radu Beligan și Victor Rebengiuc au primit Diploma de onoare ‘Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României’, iar actorii Maria Ploae, Daniela Nane și Ionuț Alin Ionescu, Diploma de onoare ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’. După momentul festiv de la Mănăstirea Radu Vodă actorii au fost primiți și felicitați de Preafericitul Părinte Daniel la Reședința Patriarhală.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…