Activități transnaționale în proiectul FORTE

În perioada 24-28 septembrie 2012, în cadrul Proiectului FORTE – Formare trainică pentru parteneriat social, se desfășoară prima parte a activității transnaționale ce are ca obiectiv vizita de studiu în Spania.

Scopul vizitei este acela de a cunoaște modele de incluziune socială, modele de bună practică în formarea continuă și centre de formare, rețele de organizații bisericești și proiecte care pot fi replicate la noi.

De asemenea, un alt obiectiv al vizitei de studiu este legat de efortul de a deschide noi oportunități de parteneriat cu instituții a căror activitate este în concordanță cu activitatea și misiunea Federației Filantropia.

Contextul acestei activități este legat atât de procesul de planificare strategică aflat în derulare în cadrul proiectului, cât și de înființarea Centrului de Formare Continuă.

La prima parte a vizitei de studiu participă 21 de persoane: membri în echipele locale de proiect împreună cu delegați ai eparhiilor în cuprinsul cărora se derulează proiectul și delegați ai partenerilor.

Pe parcursul celor cinci zile participanții vor avea posibilitatea să cunoască modul de acțiune și proiectele unora dintre cele mai importante instituții de profil din Spania cu activitate în domeniul social și al formării.

La Madrid participanții vor avea posibilitatea unor schimburi de experiență la următoarele instituții: CARITAS DIECEZAN din Madrid, care coordonează activitățile caritative și sociale din Regiunea Madrid, Congregația religioasă SALESIANOS- „Sociedad de San Francisco de Sales”, unde vor putea cunoaște proiectele de comunicare socială, pastorația tinerilor, consiliere vocațională, formare și voluntariat, Federația Platformelor Sociale „PINARDI”, cunoscută pentru proiectele de reintegrare socială și parteneriate comunitare, Confederația Spaniolă a Societăților de Economie Socială (CEPES)- cea mai reprezentativă instituție de economie socială de pe teritoriul iberic, Fundația ONCE pentru cooperarea și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități – responsabilul spaniol pentru crearea programelor de reintegrare socială a persoanelor cu dizabilități și Institutul de Dezvoltare Comunitara (IDC)- partener al guvernului spaniol pentru programele de dezvoltare comunitară.

La Toledo va fi vizitată Catedra de Studii Cooperative „FUNDAȚIA CAJA RURAL TOLEDO”din Universitatea Castilla La Mancha și CARITAS Diecezan Toledo.

Programul vizitei de studiu cuprinde, după cum ne informează P.C. Pr. Dorel – Nicolae Moțoc, Consilier Patriarhal, și întâlniri cu preoți ortodocși români slujitori în parohiile din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, prilej cu care se vor putea analiza și discuta problemele specifice ale comunităților românești din regiunea Madrid în scopul inițierii de proiecte comune în beneficiul celor rămași acasă.

Partea a doua a vizitei de studiu se va desfășura în perioada 8-12 octombrie 2012.

Proiectul FORTE – Formare trainica pentru parteneriat social, ID 62277, este un proiect multiregional, co-finanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 3 „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenție 3.3 – Dezvoltarea parteneriatelor și încurajarea inițiativelor partenerilor sociali și societății civile. Activitățile se derulează în regiunile de dezvoltare: București-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, Oltenia și Vest, aria de implementare a acestui proiect cuprinzând 9 eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române și Administrația Patriarhală, respectiv 12 județe și municipiul București.

Comentarii Facebook


Știri recente