Activitati social-filantropice si liturgice in Protopopiatul Ceahlau

Postul cel Mare ce precede sarbatoarea Invierii Domnului nostru Iisus Hristos este prilej de intensa activitate pentru preotii din parohiile Protopopiatului Ceahlau, judetul Neamt. Despre activitatea social-filantropica desfasurata in aceasta vreme a postului ne-a vorbit parintele Mihai Damian, protopop de Ceahlau: ‘In perioada aceasta toti preotii s-au concentrat in chip deosebit, in prima saptamana oficiind Canonul cel Mare la toate parohiile, fiind o participare destul de multumitoare. De asemenea, am avut o situatie cu totul deosebita, si anume in parohia Poiana Teiului am avut un incendiu in care a luat foc o casa in care erau trei fetite, doua dintre ele decedand. Toate parohiile au organizat o colecta in acest sens, iar pe langa materiale s-au strans si 60 milioane de lei vechi, bani cu care speram sa refacem casa. Tot in aceasta perioada, preotii au facut si alte colecte de alimente pentru batrani, femeile vaduve si pentru familiile defavorizate sau cu multi copii, dar si pentru spitale si pentru azilul de la Tg. Neamt’.

De asemenea, parintele protopop Mihai Damian ne-a vorbit si despre activitatea liturgica si de catehizare ce se desfasoara de catre preotii acestui Protopopiat: ‘Preotii au stat la dispozitia credinciosilor, administrand Sf. Taine, mai ales deplasandu-se la batranii din parohiile respective, aducand si un cuvant de alinare si ajutoare constand in hrana, medicamente si imbracaminte. Tot in aceasta perioada a fost organizat Sf. Maslu de obste, in zilele de miercuri si duminica seara, prin rotatie, la fiecare parohie, prilej cu care s-a tinut si cate o meditatie. Pe langa credinciosii din parohiile respective au venit si credinciosii din vecinatate, incat bisericile au devenit neincapatoare. De asemenea, Taina Sf. Maslu a fost oficiata si la scoli, luand parte elevii si profesorii de la aceste scoli, dupa aceea oficiindu-se si un Trisaghion pentru cei care au slujit scoala’.

Nu in ultimul rand, parintele protopop Mihai Damian ne-a vorbit si despre pregatirea ce se face pentru intampinarea Sfintelor Sarbatori, pregatire la care participa toata lumea, cler si mireni: ‘Tot in aceasta perioada se face pregatirea copiilor pentru a canta la Prohod si la Inviere, precum si ca sa participe la pelerinajul de Florii, care va avea loc in Sambata lui Lazar. Totodata, pe data de 14 aprilie avem programat un spectacol cu cele patru protopopiate din cadrul judetului Neamt, spectacol de cantari bisericesti la Casa de Cultura din Piatra Neamt’.

Comentarii Facebook


Știri recente