Activități social-filantropice în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a derulat anul trecut o bogată activitate social-filantropică. Beneficiarii serviciilor sociale, oferite prin intermediul așezămintelor de ocrotire socială, parohii sau mănăstiri, au fost copiii, vârstnicii, bolnavii și săracii, după cum informează „Ziarul Lumina”. Aceste activități s-au derulat cu binecuvântarea și la îndemnul Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Vă prezentăm în continuare o sinteză a raportului de activitate pentru anul 2011 realizat de pr. Petru Crăciun, consilier la Sectorul Asistență Socială al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pe parcursul anului trecut, conform situațiilor prezentate de cele cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, preoții și credincioșii au alocat: ajutoare materiale la 2.670 de familii, ajutoare financiare la 2.830 de familii, au fost consiliate 8.200 de familii, la 1.150 de familii li s-au mijlocit consultații medicale gratuite (dintre care la 420 de familii li s-au acordat și medicamente gratuit), 585 de familii au primit ajutoare la domiciliu (pentru 500 de oameni s-a procurat hrană), iar un număr de 480 de familii au primit lemne de foc. O categorie căreia i s-a acordat o atenție deosebită a fost reprezentată de vârstnici, 5.307 fiind în atenția și purtarea de grijă a preoților. Un număr de 180 de persoane primesc îngrijire și li se acordă întreținere zilnică în căminele Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: Căminul de Bătrâni ‘Sfântul Ioan cel Nou’ de la Suceava, Căminul de Bătrâni ‘Bogdan Întemeietorul’ din Bogdănești, Căminul ‘Sfântul Dimitrie’ din Vatra Dornei, Căminul de Bătrâni de la Mănăstirea ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Groși – Boroaia, Căminul de Bătrâni ‘Sfântul Andrei’ din Fălticeni, Căminul de Bătrâni de la parohia Dumbrăveni 2, Căminul de Bătrâni de la Mănăstirea Buciumeni și Căminul de Bătrâni de la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Acestora li se asigură cazare, masă, îmbrăcăminte, consultații medicale de specialitate, medicamente gratuite, consiliere și asistență spirituală. În propriile familii au primit ajutoare materiale 1.810 de persoane, la 710 li s-au acordat ajutoare bănești, 1.820 de bătrâni au fost consultați gratuit, la 1.015 asigurându-li-se medicamente gratuit; 1.220 de persoane în vârstă au fost sprijinite în treburile gospodărești, la 1.100 li s-a oferit hrană, iar peste 19.220 au fost consiliate de preoții din parohiile eparhiei.

Grijă deosebită pentru sute de copii

Copiii săraci, în număr de 5.176, continuă să fie în purtarea de grijă a parohiilor din Eparhia Sucevei și Rădăuților. Anul trecut, 410 de copii s-au bucurat de activitățile recreative organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților la Mănăstirea ‘Acoperământul Maicii Domnului’ Groși (30), parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Câmpulung Moldovenesc (145) și Mănăstirea Putna (200). Pe lângă activitățile specifice vârstei, copiii din tabere au participat zilnic la slujbele din biserică, sporindu-și astfel zestrea duhovnicească. Numeroși copii au fost sprijiniți în propriile familii: 856 de copii au primit hăinuțe, încălțăminte, rechizite, dintre care la 610 li s-au acordat și ajutoare bănești, colectate în parohii de membrii comitetelor parohiale. Printre cei consiliați se regăsesc și copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Preoții i-au apropiat de biserică, implicându-i în activitățile inițiate în parohii pentru a-și dovedi necesitatea lor și importanța în familia mare a parohiei din care fac parte, completând într-un fel lipsa căldurii sufletești a părinților plecați departe de țară, la muncă. Mănăstirea Podu Coșnei din județul Suceava are grijă de 98 de copii, zece stau la mănăstire, iar restul vin de la școală aici, mănâncă, își fac temele, primesc alimente de bază și merg în propriile familii pentru odihnă și dragostea părinților. De soarta acestor copii și tineri se îngrijește pr. Mihai Negrea. Preoții, împreună cu membrii comitetelor parohiale, au sprijinit material și financiar, la domiciliu, 695 de persoane cu dizabilități; un număr de 826 de persoane dependente de alcool au fost consiliate și ajutate de preoți, parte fiind ajutate la internare și tratament. Un număr de 140 de deținuți de la diferite penitenciare din țară au trimis scrisori pentru ajutoare. Li s-a răspuns în scris, totodată trimițându-li-se cărticele de rugăciuni, cruciulițe și iconițe; la alți 60 de deținuți li s-au trimis pachete și bani de către credincioși din parohiile noastre.

Cazare și masă pentru mii de pelerini

Cererile pentru ajutoare materiale și financiare au fost numeroase. Astfel, au primit alimente în valoare de 348.490 de lei peste 10.483 de persoane, haine în valoare de 120.000 de lei un număr de 4.670 persoane, rechizite în valoare de 14.700 de lei au primit 520 de elevi. Ajutoare financiare au fost acordate la 180 de persoane pentru intervenții medicale de specialitate în țară ori străinătate, fie pentru procurare de medicamente, valoarea totală este de 100.000 de lei, conform rapoartelor date de protoierii, iar 372.680 de lei au fost acordați unor persoane din parohii pentru diferite nevoi. De un real folos sunt produsele alimentare oferite de Centrul Comercial Selgros Suceava, conform protocolului ‘Masa Bucuriei’ încheiat între lanțul de magazine Selgros și Patriarhia Română. Un rol important l-au avut preoții și credincioșii din eparhie care au organizat pentru persoanele asistate colecte de alimente, haine, încălțăminte ș.a., numărul total fiind, în 2011, de 284 parohii față de 141 în anul 2010. Elevii, studenții, însoțiți de învățători și profesori, au vizitat bătrânii și copiii din căminele, ori familiile sărace din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în diferite momente ale anului, cu precădere de Paști și de Crăciun, oferindu-le daruri. Un număr de cinci preoți din eparhie cercetează zilnic bolnavii internați în spitalele din județul Suceava, fiind retribuiți de Ministerul Sănătății sau de Consiliul Județean Suceava. Pentru acoperirea nevoilor spirituale ale ostașilor și elevilor militari au fost construite biserici și capele militare și s-au amenajat spații liturgice, deservite de șapte preoți militari, retribuiți de Ministerul Apărării sau de Ministerul Administrației și Internelor. Toate mănăstirile și schiturile din eparhie au oferit anul trecut cazare și masă la 78.690 de pelerini. Numai Mănăstirea Putna a găzduit, în 2011, 28.506 pelerini și a oferit mâncare la 69.200 de persoane, din care aproximativ 20.000 de oameni săraci. În parohia Cornu Luncii, au fost distruse anul trecut de incendii mai multe gospodării. În refacerea acestor gospodării, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a implicat prin acordarea materialului lemnos necesar. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a primit lemnul de construcție și cheresteaua de la ocoalele silvice ale protopopiatelor subordonate ierarhic. Structurile componente ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților sunt susținute în vederea realizării activităților propuse de instituții ale administrației publice locale: consiliile locale, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Direcția Județeană pentru Protecția Drepturilor Copilului, Direcția Județeană pentru Muncă și Protecție Socială, Direcția Sanitară Județeană, Poliția și Jandarmeria.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…