Activități social-filantropice în Arhiepiscopia Dunării de Jos

A devenit o tradiție în Arhiepiscopia Dunării de Jos ca în Duminica Sfintei Cruci să fie organizate ample manifestări pastoral-misionare și social-filantropice, înțelese ca prelungire a puterii izvorâte din razele Sfintei Cruci de la sfintele altare către altarele vii, frații și surorile aflați în boală, în suferință și în lipsuri.

La Catedrala arhiepiscopală a Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian a participat la procesiunea cu racla ce adăpostește o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei, procesiune ce a fost urmată de rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare, după cum informează „Ziarul Lumina”.

La Sfânta Liturghie au participat și persoanele cu dizabilități care provin din cadrul comunităților cu deficiențe de auz și nevăzători sau dintre persoanele cu handicap din diferitele fundații, centre de zi sau permanente care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului Galați, slujba fiind transpusă și în limbajul mimico-gestual.

În Capela ‘Sfântul Spiridon’ din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Galați, după Sfânta Liturghie a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în sobor de 7 preoți, pentru bolnavii internați aici. La slujbă au participat cadre medicale, precum și numeroși credincioși. La finalul acesteia, slujitorii i-au vizitat pe cei 300 de bolnavi în saloanele lor, ungându-i cu untdelemn sfințit și oferindu-le atât asistență religioasă, cât și daruri de alimente și fructe.

La activitatea social-filantropică din această instituție medicală s-au implicat șase parohii din municipiul Galați, care au organizat în zilele precedente colecte de alimente de primă necesitate.

Toți cei aflați în suferință să-și poarte crucea cu mulțumire

O altă acțiune filantropică a avut loc duminică în Capela ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranță Galați, când celor 35 de persoane private de libertate participante la Sfânta Liturghie, dar nu numai lor, trei parohii din municipiul Galați le-au oferit daruri în alimente, precum și articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. În cadrul programului liturgic, a fost oficiată rânduiala specială pentru cei aflați în închisori, rostindu-se și rugăciuni pentru sănătate.

Și în Capela ‘Sfântul Spiridon’ din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Brăila, după Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Sfântului Maslu în sobor de 7 preoți, după care au fost vizitați bolnavii în saloanele lor. Și aceștia, după tradiție, au fost mângâiați în suferințele lor cu daruri de suflet și sfaturi duhovnicești, dar și cu diferite pachete de alimente și îmbrăcăminte.

Acțiunile s-au derulat cu sprijinul nemijlocit al membrilor consiliilor și comitetelor parohiale, coordonate de preoții slujitori. În toate sfintele lăcașuri din Eparhia Dunării de Jos, preoții au îndemnat credincioșii, ca prin rugăciune și efort duhovnicesc personal, toți cei aflați în suferință să-și poarte crucea cu mulțumire și, în același timp, cei ce au posibilități să le ofere sprijinul după râvna și puterea lor.

Comentarii Facebook


Știri recente