Activități social-filantropice în Arhiepiscopia Craiovei

Centrul pentru copii ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din municipiul Târgu Jiu, județul Gorj, și-a dovedit până în prezent din plin utilitatea. Planul de lucru a fost direcționat către familiile defavorizate din punct de vedere social, fără posibilități materiale pentru susținerea copiilor în școală, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Asociația ‘Vasiliada’, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, funcționează cu succes și pe platforma sistemului social din județul Gorj. Până în prezent, filiala ONG-ului din Târgu Jiu a îmbunătățit accesul la educație în cazul a 35 de elevi defavorizați, pentru o viață responsabilă din punct de vedere social. Cu o experiență de peste 10 ani în domeniul social, membrii asociației au reușit să capaciteze, prin metode eficiente, resursele de sprijin pentru cei aflați în nevoie. S-a urmărit în general consolidarea parteneriatului public-privat, la nivelul județului Gorj, prin atragerea de colaboratori în acțiuni specifice pregătirii pentru viață a copiilor cu risc de marginalizare socială. În acest demers, membrii ‘Vasiliada’ – Gorj au avut alături parteneri de nădejde, precum: Inspectoratul Școlar al Județului Gorj, Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului, școlile generale ‘Sfântul Nicolae’ și ‘Alexandru Ștefulescu’ din Târgu Jiu, Grădinița ‘Lumea copiilor’, diverse unități bancare cu preocupări filantropice etc.

Activități de tip after-school, jocuri recreative și excursii la mănăstiri

Deschiderea noului an școlar 2012-2013 va marca și reluarea activităților specifice cu copiii în Centrul ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Târgu Jiu. ‘Activitățile pe care le desfășurăm în centru au ca scop pregătirea școlară și extrașcolară a elevilor la diverse materii predate la școală. Avem în vedere și pregătirea temelor pentru a doua zi, dar și activități cu caracter recreativ: pictură, modelaj, colaj etc. La toate acestea se adaugă activitățile non-formale de terapie prin artă și educație prin aventură’, mărturisește Georgiana Ghiță, coordonator al filialei Târgu Jiu a Asociației ‘Vasiliada’.

Din programul centrului din Târgu Jiu nu au lipsit nici participarea la campaniile caritabile, derulate de obicei în preajma Sfintelor Sărbători Pascale sau de Crăciun. ‘Ultimele luni la centru au fost pline de farmec, cuprinzând jocuri și activități recreative. Am făcut felicitări, obiecte din lut și alte creații unice au ieșit din mâinile noastre. De asemenea, am fost plăcut surprinși de atmosfera de familie care ne-a încălzit sufletul. La centru am învățat să lu-crăm în echipă, să comunicăm și să avem totdeauna o concurență corectă. Facem și excursii cu coordonatorii centrului. Ultima dintre ele a fost la Ursați-Polata, unde ne-am simțit foarte bine. Prin intermediul acestui centru pot spune că am devenit o altă persoană’, spune Ionuț din clasa a VII-a, Târgu Jiu.

Au fost, de asemenea, organizate numeroase excursii și tabere, toate prin susținerea financiară a ONG-ului. În susținerea financiară a activităților participă nemijlocit Arhiepiscopia Craiovei. Pe lângă activitățile de pregătire școlară după modelul ‘after-school’ și cele privind dezvoltarea abilităților practice de viață, în cadrul centrului sunt ofe-rite și servicii de consiliere psihologică și educație parentală.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…