Activități social-filantropice ale femeilor ortodoxe din Fălticeni

Societatea Națională Ortodoxă a Femeilor Române (SNOFR) – filiala Fălticeni, înființată acum 12 ani, desfășoară o bogată activitate social-filantropică și misionară. Cu sprijinul celor 330 de membre, sunt ajutate persoanele nevoiașe, bătrânii sau studenții orfani.

Femeile ortodoxe din Fălticeni derulează de 12 ani mai multe activități misionare de ajutorare a aproapelui. Societatea Națională Ortodoxă a Femeilor Române, filiala Fălticeni, a fost înființată la sfârșitul anului 1999, comitetul de conducere fiind ales în luna ianuarie a anului 2000. Președintele SNOFR – filiala Fălticeni, încă de la înființare, este prof. Aspazia Mancu, în prezent pensionară. ‘La început au fost invitate să facă parte din echipa societății profesoare din Fălticeni. În primul an de activitate s-au strâns fonduri de la unele biserici din orașul Fălticeni și din împrejurimi. Banii erau strânși pentru a putea ajuta bătrânii cu pensii foarte mici, elevii și studenții orfani, dar și unele familii nevoiașe cu mulți copii. În acest fel am putut crea un fond pentru a putea cumpăra alimente de bază, dulciuri, medicamente sau fructe’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” prof. Aspazia Mancu. SNOFR – filiala Fălticeni a ajutat, în perioada 2000-2007, construcția Așezământului de asistență socială ‘Sfântul Andrei’ Fălticeni. În același timp, au fost asigurate alimentele pentru bătrâni și orfani, potrivit graficului realizat în urma anchetelor sociale.

Fonduri din donații și sponsorizări

După deschiderea Așezământului ‘Sfântul Andrei’ Fălticeni, SNOFR – filiala Fălticeni a avut ca prioritate ajutorarea mai multor bătrâni și persoane nevoiașe. ‘Unele familii primesc câte 50 de lei pe lună întrucât nu au nici un fel de venit. În același timp, au fost sprijinite mai multe studente orfane, care au primit un ajutor de 100 de lei pe lună, dar și alimente sau îmbrăcăminte. Anul trecut, am aflat de Mănăstirea ‘Acoperământul Maicii Domnului’ – Groși, care are și un cămin, cu niște bătrâni foarte bine îngrijiți. Noi am ajutat căminul cu bani, lenjerie, aparate electrocasnice și îmbrăcăminte. În primăvara anului 2011 am mers la Dorohoi cu ajutoare pentru sinistrați (îmbrăcăminte, lenjerie, plapume, perne și alimente). În luna septembrie a anului trecut, am mers din nou la Dorohoi, pentru că am promis unui număr de 20 de familii că, atunci când li se vor reface locuințele, le vom oferi perdele. De asemenea, oamenii au primit articole de bucătărie’, a spus prof. Aspazia Mancu. Ocrotitoarea filialei Fălticeni a SNOFR este Sfânta Parascheva. Sediul Societății Naționale Ortodoxe a Femeilor Române – filiala Fălticeni funcționează în garajul Protopopiatului Fălticeni și are 330 de membre care cotizează lunar de la 1 leu până la 20 de lei. Periodic, unele persoane oferă donații.

‘Oamenii știu cum sunt folosite fondurile. Noi eliberăm chitanțe pentru fiecare donație’, a precizat prof. Aspazia Mancu. Periodic, la Biblioteca Centrală a Primăriei Municipiului Fălticeni sunt organizate întâlniri cultural-religioase.

De asemenea, membrele societății au mers în pelerinaj la toate mănăstirile din Bucovina și din județul Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente