Activități religios-culturale desfășurate în Parohia ortodoxă română din Salzburg, Austria

Parohia ortodoxă română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfinții Martiri Epictet și Astion” din Salzburg este unul dintre exemplele de dialog și ajutorare ecumenică la nivel practic, din Mitropolia ortodoxă română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, informează Ziarul Lumina.

În cadrul Centrului Pastoral Ecumenic și Cultural, amplasat în vecinătatea frumoasei biserici în stil maramureșean, se desfășoară numeroase activități parohiale, conferințe cu tematică spirituală, culturală și ecumenică, lecții de religie și de limba română. Preotul paroh Dumitru Viezuianu împreună cu alte trei cadre didactice predau Religia ortodoxă în școli, anul acesta fiind înscriși la ora de religie aproximativ 120 de elevi ortodocși din 21 de școli. Tinerii frecventează biblioteca parohială, se implică în executarea și prezentarea de obiecte de artă populară și iconografie și organizează expoziții, cu diferite ocazii.

Ziua Porților Deschise

Ultima expoziție organizată de parohie s-a desfășurat anul acesta, în luna aprilie, cu prilejul Zilei Porților Deschise, în parteneriat cu Fundația ‘Pro Oriente’ și cu Institutul pentru Creștinismul Răsăritean Mayr-Melnhof. Manifestările au debutat cu expoziția de fotografie, cu etapele construcției bisericii și a Centrului Parohial, ecumenic și cultural. Pe tot parcursul zilei, oaspeții au beneficiat de un ghidaj special și au putut cunoaște biserica, obiectele liturgice și icoanele din lăcașul de cult. În Centrul Parohial, oaspeții au putut viziona un film cu secvențe din slujba sfințirii bisericii în anul 2009 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în limbile română și germană, iar răspunsurile la strană au fost date de Corul ‘Johannes Chrysostomos Chor’ din Tirol. Sub coordonarea doamnei Mirela Matici, copiii și tinerii au putut deprinde arta încondeierii ouălor de Paști. Părintele paroh Dumitru Viezuianu a susținut o prelegere intitulată ‘Introducere în spiritualitatea ortodoxă’, iar pictorul Mag. John Reves a vorbit despre ‘Semnificația Icoanei’. Evenimentul s-a încheiat prin conferința academică a Fundației ecumenice ‘Pro Oriente’, cu tema ‘Experiența mea într-o mănăstire ortodoxă din România’, susținută de prof. univ. dr. Philip Harnoncourt.

Biserica a fost sfințită în 2009 de Patriarhul României

Parohia este membră în Organizația Ecumenică locală (ÖAK), iar faptul acesta a avut un rol important în edificarea sfântului lăcaș. „Deschiderea ecumenică specifică Bisericii Ortodoxe Române pe care am practicat-o cu competență în vestul Austriei a determinat autoritățile bisericești și civile să aprobe proiectul de construcție al bisericii, iar mass-media din Austria ne-a fost alături cu entuziasm în toate etapele edificării sfântului lăcaș. Astfel, înălțarea acestei biserici a devenit posibilă prin bunăvoința creștină fraternă arătată de părinții benedictini de la Abația Sankt Peter, care au oferit terenul pentru construcția bisericii, precum și prin susținerea financiară importantă din partea Fundației ‘Propter Homines’ (Vaduz-Liechtenstein) și a altor binefăcători de aici sau din țară’, a spus părintele paroh Dumitru Viezuianu. Parohia românească a fost înființată în 1976, cu binecuvântarea patriarhului de atunci, Justinian Marina. Biserica a fost sfințită la 13 iunie 2009 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. În scurt timp, biserica a devenit un important loc de pelerinaj, fiind vizitată și apreciată de pelerinii din multe țări europene.

Comentarii Facebook


Știri recente