Activități religioase și social-filantropice de sărbătoarea Sfântului Nicolae

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae zeci de biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și-au serbat hramul. În Arhiepiscopia Iașilor două case de prăznuire au fost sfințite, iar în municipiul Onești a avut loc o procesiune dedicată Sfântului Ierarh Nicolae, informează ” Ziarul Lumina’.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Mănăstirii Popăuți din Botoșani și-a serbat ieri hramul. Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început sâmbătă, 5 decembrie 2009, cu slujba Privegherii și a continuat în ziua de hram cu slujba Sfintei Liturghii oficiate de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În cadrul acestei slujbe, tânărul Dragoș Ungureanu a fost hirotonit diacon.

PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Nicolae” din Podu Iloaiei. Sâmbătă seară a avut loc slujba Vecerniei unită cu Litia, la care a participat un sobor de 22 de preoți. A urmat întrunirea Cercului Pastoral Podu Iloaiei nr. 3. După slujba Sfintei Liturghii a fost sfințită Casa Socială „Sfinții Trei Ierarhi” din curtea sfântului lăcaș. Așezământul a fost ridicat anul acesta la inițiativa părintelui paroh Vasile Sârbu, având sprijinul credincioșilor și al Primăriei Podu Iloaiei. Răspunsurile la strană, atât la slujba Vecerniei, cât și la Sfânta Liturghie, au fost date de membrii Corului „Basileus”, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de prof. Mihai Ursache.

Sărbătoare a fost ieri și la parohia Chiperești din Protopopiatul Iași 2. După oficierea slujbei Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Nicolae”, pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, alături de preoții slujitori, a sfințit Casa Socială a parohiei Chiperești. Lucrările la acest așezământ, care cuprinde o sală de prăznuire, o bucătărie, un birou parohial și locuința pentru preot, au început în anul 2006 și au fost finalizate anul acesta. După cum ne-a relatat pr. Teofil Luștean, care a aniversat ieri nouă ani de când este paroh la Chiperești, principalul sponsor al acestor lucrări a fost ing. Viorel Boandă, la care se mai adaugă Primăria Tomești și alți enoriași.

Procesiune cu icoana Sfântului Nicolae la Onești

După slujba Vecerniei de sâmbătă seara din toate bisericile din Onești a avut loc o procesiune cu icoana Sfântului Ierarh Nicolae pe următorul traseu: Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” – Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”. La Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” preoții și credincioșii participanți la procesiune au fost întâmpinați de slujitorii de aici, după care a fost înconjurat sfântul lăcaș ocrotit de Sfântul Nicolae. După cum ne-a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești, Sfântul Nicolae a fost ales drept ocrotitor al Municipiului Onești după anul 1990. Astfel, sărbătoarea Sfântului Nicolae a fost a întregilor oneșteni. Cu acest prilej, la aceste manifestări au participat autoritățile locale, precum și creștini de toate vârstele.

Sute de credincioși au participat ieri la slujba de hram a Bisericii „Sfântul Nicolae” din parohia Andrieșeni, Protopopiatul Iași 1. Așa cum se întâmplă în fiecare an în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, tinerii din parohie, coordonați de Teofana Nicoleta Cepeliuc, au împărțit daruri copiilor din satele Andrieșeni, Drăgănești și Buhăieni, după oficierea Vecerniei unită cu Litia. Ieri dimineață a fost oficiată slujba Utreniei, a Acatistului, Sfânta Liturghie, precum și slujba Parastasului pentru cei adormiți. După cum ne-a spus pr. paroh Mihai Cepeliuc, la final a avut loc o agapă frățească la Căminul Cultural din Andrieșeni, în timpul căreia s-a susținut un concert de colinde.

Comentarii Facebook


Știri recente