Activități misionar-culturale la Râmnic și Severin

Praznicul Sfinților 40 de Mucenici a fost întâmpinat cu bucurie de credincioșii din Mitropolia Olteniei. În Arhiepiscopia Râmnicului ziua a început cu Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala ‘Sfântul Nicolae’ și a luat sfârșit printr-o conferință duhovnicească, închinată Tainei Sfântului Maslu. La Severin, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei care au suferit în timpul regimului comunist, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

În Arhiepiscopia Râmnicului, în ziua prăznuirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnic. La finalul slujbei, PS Părinte a explicat credincioșilor viața și faptele de sfințenie ale Sfinților Mucenici.

Prima conferință duhovnicească din Postul Mare

Spre seară, Sala ‘Iosif Episcopul’ a Așezământului pastoral-cultural ‘Sfântul Ierarh Calinic’, aflat în incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a găzduit prima conferință duhovnicească din seria întâlnirilor ce se desfășoară în Eparhia Râmnicului pe perioada Postului Mare, sub titlul generic ‘Hristos Domnul, Doctorul sufletelor și trupurilor noastre’. Tema dezbătută a fost ‘Taina Sfântului Maslu – Taina vindecării noastre’, prelegerea fiind susținută de către Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Preasfințitului Emilian și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, în parteneriat cu ASCOR, Filiala Râmnicu Vâlcea.

La finalul întâlnirii, PS Andrei Făgărășeanul a spus: ‘Ne-am bucurat foarte mult că în seara aceasta am reușit cu ajutorul Bunului Dumnezeu să ne deschidem sufletul la Taina vindecării noastre. Taina Sfântului Maslu este Taina prin care noi, credincioșii, ne sfințim sufletul și trupul, ne sfințim inima și viața noastră. În Taina Sfântului Maslu, noi cerem milă și îndurare de la Preabunul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor și vindecarea sufletească și trupească’.

Următoarea conferință duhovnicească, cu tema ‘Cauzele spirituale ale bolilor’, va avea loc vineri, 16 martie 2012, de la ora 17:00, unde va conferenția prof. dr. Pavel Chirilă, directorul Centrului Medical Naturalia și profesor de bioetică creștină.

Slujbă de pomenire pentru cei care au suferit prigoana comunistă

În Episcopia Severinului și Strehaiei ziua prăznuirii celor 40 de Sfinți Mucenici a fost închinată pomenirii creștinilor care au suferit în timpul regimului comunist. Cu acest prilej, Asociația Foștilor Deținuți Politici, filiala Mehedinți, aflată sub președinția dr. Grigore Drăghia, a organizat un ceremonial de comemorare a tuturor luptătorilor anticomuniști din România în fața monumentului dedicat victimelor comunismului din parcul Dragalina. Slujba de pomenire a fost oficiată de către Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care s-a rugat pentru sufletele tuturor mehedințenilor mutați la Domnul și care au trecut prin grele încercări în timpul deportărilor și strămutărilor de amploare în Câmpia Bărăganului.

La final, PS Nicodim a vorbit despre jertfa creștinilor trecuți la Domnul și despre datoria sfântă de a-i pomeni: ‘Se cuvine să ne aducem aminte de acei oameni care și-au lăsat agoniseala de o viață, fiind deportați în lagărele de concentrare forțată din Câmpia Bărăganului sau închiși sub acuzația de trădare. Este de datoria noastră ca acum, când se împlinesc 61 de ani de la tristele evenimente de care au avut parte fiii neamului nostru românesc, să îi comemorăm ca pe niște eroi ai neamului’.

Comentarii Facebook


Știri recente