Activități la Centrul cultural Patriarh Miron Cristea din Miercurea Ciuc

Cu binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, la Centrul cultural ‘Patriarh Miron Cristea’ din Miercurea Ciuc au loc manifestări educative dedicate copiilor, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Majoritatea copiilor înscriși la cercurile din cadrul Centrului cultural ‘Patriarh Miron Cristea’ din Miercurea Ciuc au participat la etapa județeană a Olimpiadei de ‘Meșteșuguri artistice tradiționale’, ediția a XVI-a și a Concursului național ‘Icoana din sufletul copilului’, ediția a XIX-a. Cu acest prilej s-a deschis expoziția de icoane și meșteșuguri tradiționale cuprinzând lucrările elevilor participanți la cele două concursuri.

Au fost expuse 111 icoane pe sticlă și lemn, ouă încondeiate în notă tradițională, țesături, cusături. La faza județeană a Olimpiadei școlare ‘Meșteșuguri artistice tradiționale’, ediția a XVI-a, și a Concursului național ‘Icoana din sufletul copilului’, ediția a XIX-a, au participat 51 de copii, din care 23 de la clasele I-IV și 28 de la clasele gimnaziale și liceale, de la Colegiul național ‘Octavian Goga’, Școala Generală ‘Liviu Rebreanu’, Școala Generală ‘József Attila’, Școala Generală ‘Szekley Karoly’ din Miercurea Ciuc și Școala Generală Nr. 1 din Tulgheș. Copiii activează în cadrul Cercului de pictură și meșteșuguri ‘Românașul’ al Centrului cultural ‘Miron Cristea’ și sunt îndrumați de Alexandra Pintrijel și Mariana Ivan, iar cei la Cercul ‘Fereastră spre Înviere’ sunt îndrumați de pr. Tănase Vasile.

Evaluarea lucrărilor elevilor a fost făcută de un juriu al cărui președinte de onoare a fost IPS Ioan, alături de Aurora Parfeni, inspector general adjunct, Moraru Dorina Drăghici, inspector de limba și literatura română, Elena Mândru, inspector institutor, Lucica Erdei, inspector educativ, prof. Carmen Miron, prof. Olimpiada Dumbravă și prof. Liliana Mihalache. Lucrările câștigătoare vor participa la Olimpiada de ‘Meșteșuguri tradiționale și artistice’, faza națională, care va avea loc la Sibiu, între 25 și 28 august, precum și la Concursul național ‘Icoana din sufletul copilului’.

Peste 100 de copii la Centrul cultural din Miercurea Ciuc

Festivitatea premierii participanților la olimpiade a fost întregită de momentul muzical religios oferit de Ansamblul ‘Românașul’ al Centrului cultural ‘Miron Cristea’. Grupul este format din circa 40 de copii, elevi ai celor două școli românești din Miercurea-Ciuc, dar și de la celelalte școli din localitate. Grupul este sprijinit, pe latura muzicală, de fanfara militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte ‘General Virgil Bădulescu’.

Centrul cultural ‘Patriarh Miron Cristea’ este, încă de la înființarea sa, în 2001, un loc al întâlnirii pentru toți iubitorii artelor și meșteșugurilor practicate în arealul cultural al Covasnei și Harghitei. Anual, participă la activitățile centrului peste 100 de copii și adolescenți care deprind tainele picturii icoanelor pe sticlă și lemn, ale încondeierii ouălor și ale țesutului tradițional. În cadrul centrului își desfășoară activitatea mai multe cercuri, precum cel de pictură și meșteșuguri tradiționale ‘Românașul’, cercul de muzică cu secții de pian, vioară, chitară, fluier, alături de Ansamblul ‘Românașul’.

Comentarii Facebook


Știri recente