Activități educative la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea

În cadrul „Festivalului Național al Șanselor Tale,” aflat la cea de-a XIII-a ediție, sub genericul Mediu social mai sigur pentru o educație mai performantă, în săptămâna 19-23 noiembrie 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, s-au desfășurat o serie de activități educative, menite să promoveze, să recunoască și să implementeze conceptul de învățare pe tot parcursul vieții, a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

„Festivalul Național al Șanselor Tale” este o manifestare națională, coordonată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și organizată la nivel local de inspectoratele județene școlare, în colaborare cu actori locali: consiliile județene, primăriile municipiilor/orașelor/comunelor, casele de cultură, casele corpului didactic, agențiile județene de ocupare a forței de muncă, universități, unități școlare, ONG-uri etc.

Pe parcursul festivalului, timp de o săptămână, s-au desfășurat intensiv activități diverse, menite să-i motiveze pe adulți să învețe continuu, familiarizându-i cu oportunități de învățare, conștientizându-i asupra necesității de a învăța, precum și cu beneficiilor învățării.

Scopul festivalului este acela de a promova, recunoaște oficial și implementa conceptul european de „învățare pe tot parcursul vieții” (Lifelong Learning), prin încurajarea învățării la vârsta adultă.

Astfel, elevii din clasele IX-XII, sub îndrumarea profesorilor, au realizat mai multe prezentări și ateliere de lucru, având diverse teme: religioase, civice, istorice etc. O atenție deosebită s-a acordat problematicii drepturilor omului, doamna profesor Elisabeta Ungur, coordonând în acest sens mai multe activități precum: „Toți oamenii se nasc liberi și egali în drepturi”; „Libertatea mea, a ta este posibilă în măsura în care coexistă cu a celorlalți” și ” Ai dreptul la educație”. Obiectivele acestor acțiuni au fost să definească corect drepturile omului și principalele caracteristici ale acestora și să argumenteze nevoia respectării drepturilor omului, atât de către oameni, cât și de către stat.

Elevii clasei a XII-a A, sub coordonarea părintelui prof. Dorel Leucea au prezentat câteva materiale pe teme de educație religioasă și bioetică, precum: „Educația religioasă, șansa dezvoltării armonioase a personalității umane”; „Clonarea umană. Jocul de-a Dumnezeu; Avortul, libertate personală sau crimă?”; „Eutanasia”, având ca obiectiv reliefarea contribuției capitale a educației religioase în formarea caracterului, precum și conștientizarea și asumarea responsabilității acțiunii umane în problemele legate de descoperirile din ultima perioadă în domeniul ingineriei genetice.

O altă problemă atinsă de elevii clasei a XII-a, a fost legată de „Intoleranța religioasă. Jihadul Islamic. Terorismul actual”, probleme actuale ce țin de securitatea la nivel mondial.

Elevii clasei a XI-a A au realizat o prezentare legată de „Rolul succesului școlar în viața personală și profesională”, urmată de o diseminare a acestei teme.

În strânsă legătură cu genericul Festivalului, „Mediu social mai sigur pentru o educație mai performantă”, domnul profesor Marian Burlan, în colaborare cu Poliția de Proximitate Bihor, a realizat un material legat de „Comportamentele sociale și antisociale din mediul școlar”, iar prof. psiholog Alice Corodeanu a prezentat tema „Tolerant/intolerant – șansele pentru a relaționa cu cei din jurul meu”.

Toate aceste activități au fost completate de „ateliere de lucru și expoziții de desen și pictură pe sticlă”, realizate de către elevi, sub îndrumarea doamnelor profesoare Floarea Bicăzan și Mariana Pădurean, sub titlul „Icoana din sufletul fiecărui copil” și „Lumea fericită a copilăriei”.

În paralel cu aceste activități, au avut loc „acțiuni de ecologizare și loisir” în parcul din apropierea școlii, coordonate de doamna profesor Anda Marian, sub genericul -Parcul – „Mediul nostru verde”, precum și „activități sportive – Cupa toleranței”, constând dintr-un meci de handbal pe terenul de sport al școlii, în colaborare cu Universitatea din Oradea și cu Palatul Copiilor din Oradea.

Din seria manifestărilor nu a lipsit nici muzica religioasă corală. Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, sub conducerea arhid. Prof. Ștefan Lakatos, a susținut un Concert de întâmpinare a praznicului Nașterii Domnului.

„Festivalului Național al Șanselor Tale”, cunoscut în întreaga lume ca „Adult Learners†™ Week”, se înscrie într-o amplă mișcare de dezvoltare a Europei ca spațiu comun al învățării, precum și al promovării dialogului intercultural și al creșterii gradului de conștientizare a diversității culturale bazate pe valori comune.

Comentarii Facebook


Știri recente