Activități educativ-religioase pentru copiii din Parohia Tufanu cu Icoană

Parohia Tufanu cu Icoană, de lângă orașul Pitești, a fost înființată la 20 februarie 2009, dată simbolică, aceasta fiind data promulgării legii de desființare a robiei romilor particulari aflați în proprietatea boierilor, la 20 februarie 1856. Aici au loc diverse acțiuni sociale, catehetice și educative pentru copiii din parohie. În curând se va construi o biserică, o casă parohială și o grădiniță.

Cu ocazia începutului noului an bisericesc, ieri, 1 septembrie, în Parohia Tufanu cu Icoană, după slujba de mulțumire, a avut loc o activitate recreativă pentru cei peste 400 de copii ai parohiei, care a avut drept scop cunoașterea de către credincioșii tineri ai parohiei a orașului Pitești, precum și a stadiului actual de civilizație pe care acest oraș îl oferă tuturor. „Această a IX-a parohie destinată credincioșilor de etnie romă, vorbitori sau nu ai limbii rromani, reprezintă o dovadă a faptului că Biserica se implică și susține integrarea și socializarea tuturor persoanelor. Am încercat prin această activitate să întărim convingerea că îi putem determina pe acești copii, din Parohia Tufanu cu Icoană, să dorească continuarea studiilor și promovarea pe scara valorilor sociale”, ne-a declarat părintele Constantin Onu, consilier eparhial al Episcopiei Argeșului și Muscelului.

Programul copiilor de la Parohia Tufanu cu Icoană, în prima zi a Anului bisericesc, a fost structurat pe mai multe momente recreative desfășurate la Grădina Zoologică, Centrul Orașului Pitești și Parcul Ștrand, precum și unele discuții catehetic-educative, care au avut loc la Schitul Trivale și biserica Mavrodolu din Pitești. În cadrul Parohiei Mavrodolu, copiii au desfășurat un program de rugăciuni și cântări bisericești în biserica „Sfântul Stelian”, destinată copiilor, încheindu-se cu un cuvânt de învățătură al părintelui Onu. Apoi, au servit masa de prânz, au primit cadouri și dulciuri, spre încântarea tuturor.

Toate aceste activități de la Parohia Tufanu cu Icoană se desfășoară sub îndrumarea părintelui Constantin Onu și a Centrului Eparhial al Episcopiei Argeșului și Muscelului, care, prin teologul Emil Mărunțelu, de etnie romă, inspector eparhial, ale cărui atribuții sunt de a asigura asistență catehetică și cultural-religioasă tuturor comunităților rome, desfășoară foarte multe programe naționale și locale de sprijinire cultural-educativă și integrare socială a comunităților din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului. „Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să-i vestim Cuvântul Sfânt și acestei comunități izolată geografic și să aprindem candela Icoanei din Tufan, unde, cu binecuvântarea părintelui nostru Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, pe suprafața de 5.000 de metri pătrați, se va construi, începând din acest an, o biserică, o casă parohială, o grădiniță și se va organiza un cimitir”, ne-a mai declarat părintele Onu.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente