Activități educativ-catehetice la Girov

În comuna Girov din județul Neamț a fost lansată, în zilele de 29 februarie și 1 martie, Frăția Ortodoxă a tinerilor giroveni ‘ACUM!’. Evenimentul a avut loc în prezența elevilor și profesorilor de la Școala cu clasele I-VIII Girov și de la structura școlară Căciulești – Girov. Frăția tinerilor giroveni a fost înființată la inițiativa părintelui Ștefan Zaharia de la parohia Conțești – Girov, Protopopiatul Piatra Neamț.

Școala cu clasele I-VIII Girov din județul Neamț a fost, în urmă cu două zile, gazda unui eveniment deosebit prilejuit de lansarea Frăției Ortodoxe a tinerilor giroveni ‘ACUM!’. La manifestare au fost invitați Vasile Avădanei, antrenor secund al echipei FC Ceahlăul Piatra Neamț, și Sergiu Dascălu, coordonator în cadrul Consiliului Local al Tinerilor din Piatra Neamț, care au vorbit tinerilor despre importanța existenței unui grup de inițiativă și despre prietenie. Sergiu Dascălu a remarcat că grupul pe care îl formează Frăția Ortodoxă a tinerilor giroveni este diferit de Consiliul Local al Tinerilor din Piatra Neamț. ‘Voi veți fi membrii unui grup gândit ca un loc al prieteniei și al comunicării, iar acțiunile voastre au nevoie de un coordonator. Sper să colaborăm pe viitor și vă îndemn să nu lăsați timpul să treacă inutil pe lângă voi’, a spus Sergiu Dascălu. În continuare, pr. Ștefan Zaharia a prezentat sigla și statutul de organizare și funcționare a frăției. La final s-a intonat cântarea ‘Cu noi este Dumnezeu’, specifică perioadei Postului Mare. Frăția Ortodoxă a tinerilor giroveni ‘ACUM!’ a fost lansată ieri și la structura școlară Căciulești – Girov. Părintele Paul Grigore Sava de la parohia Popești – Girov, care este secretarul Frăției tinerilor giroveni, a vorbit despre importanța urcușului duhovnicesc în viața unui tânăr. ‘Pr. Paul Grigore Sava a accentuat că Frăția ‘ACUM!’, pe lângă activitățile educative, oferă tinerilor posibilitatea să cunoască mai bine viața liturgică a Bisericii la nivelul parohiilor din care fac parte’, a relatat pentru Ziarul Lumina pr. Ștefan Zaharia.

Zece ani de activitate catehetică la Girov

Parohia Conțești – Girov are încă din anul 2002 o activitate catehetică intensă, fiind implicată din anul 2006 în proiectul ‘Hristos împărtășit copiilor’. În ultimii ani a încheiat parteneriate cu Școala Girov, dar și cu alte școli din județul Neamț. În luna septembrie a anului 2009, la Girov a fost înfințat un centru catehetic, după ce a fost organizat la Iași colocviul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’. Din acest centru catehetic fac parte toate parohiile din comuna Girov. ‘Dorința tinerilor de a fi un grup de acțiune educativ-catehetică ne-a dat ideea de a înființa o frăție ortodoxă a tinerilor din comuna Girov. Activitatea noastră se va desfășura în școală, încercând să aflăm răspunsuri la probleme legate de viață și de credință. Dorim să oferim o alternativă la ceea ce au tinerii în jurul lor în zilele noastre, să ne împărtășim trăirile, să ne ascultăm și să ne respectăm unii pe alții. Frăția Ortodoxă a tinerilor giroveni este o familie în care dorim să-L redescoperim pe Dumnezeu’, a spus pr. Ștefan Zaharia. Frăția Ortodoxă a tinerilor giroveni va funcționa în cadrul Centrului Catehetic Girov, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Activitățile Frăției girovene vor fi sprijinite de cadrele didactice de la Școala Girov și de membrii Consiliului Local al Tinerilor din Piatra Neamț. La conferințele organizate de frăție vor fi invitați părinții de la parohiile și mănăstirile din județul Neamț, dar și personalități din alte domenii de activitate. ‘Vom derula activitatea în cadrul frăției pe ideea unui pluralism interdisciplinar, astfel încât vom organiza meditații gratuite pentru elevi la diferite obiecte’, a adăugat pr. Ștefan Zaharia.

Comentarii Facebook


Știri recente