Activități de vacanță cu copiii din Mitropolia Ardealului

Departamentul pentru tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, în colaborare cu inspectoratele școlare din județele Sibiu și Brașov, a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, o tabără la Mănăstirea ‘Sfinții Martiri Brâncoveni’ de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Pe de altă parte, peste 600 de copii cuprinși în proiectul „Alege Școala!” din Mitropolia Ardealului participă la taberele de la Tismana, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

La tabăra de la Sâmbăta de Sus au participat premianții Concursului interjudețean de religie ‘Flacăra Ortodoxiei’ din județele Sibiu și Brașov. Elevii au fost însoțiți la Mănăstirea Brâncoveanu de prof. Elena Aghiniței din Brașov și pr. Cristian Dariciuc , coordonatorul Departamentului pentru tineret din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.

‘Printre activitățile desfășurate amintim: vizitarea complexului mănăstiresc (biserica, paraclisul, muzeul, biblioteca), participarea la sfintele slujbe ce s-au oficiat în mănăstire, vizitarea păstrăvăriei și a lacurilor de lângă mănăstire, întâlniri și discuții cu părintele Mihail, unul dintre duhovnicii mănăstirii, plimbări și jocuri în jurul mănăstirii’, a precizat pr. Cristian Dariciuc. Copiii s-au inițiat și în tehnica origami cu ajutorul animatoarei Antonia Rogoz.

Cele trei zile petrecute în natură, ‘în atmosfera duhovnicească a mănăstirii de la poalele Munților Făgăraș, ne-au ajutat să ne îmbogățim cunoștințele religioase și cele cultural-istorice, să conștientizăm mai mult identitatea creștină a neamului nostru românesc și să devenim credincioși activi ai Bisericii din care facem parte’, a arătat pr. Cristian Dariciuc. Tabăra, aflată la a IX-a ediție, a fost organizată cu sprijinul IPS Mitropolit Laurențiu și al părintelui stareț Ilarion.

Copiii aflați în tabără, mare parte premianți ai olimpiadei de religie, au trăit intens cele trei zile de tabără din vatra monahală din Munții Făgăraș, împărtășindu-se de căldura duhovnicilor. ‘Mi-au plăcut programul mai liber și faptul că s-a mizat pe comunicare: am aflat, am împărtășit și am învățat să ascultăm’, a spus Antonia, o elevă din tabără. ‘Mi-au plăcut foarte mult liniștea și apropierea de Dumnezeu descoperită aici, la Sâmbăta. Mi-au plăcut și activitățile, care au fost foarte interesante și distractive, la fel și drumețiile’, a spus Alina.

‘Copii bucuroși de Hristos’ la Tismana

În tabăra de la Tismana se află în prezent 96 de copii din Mitropolia Ardealului, precum și din alte eparhii din zona Transilvaniei. Până pe 14 septembrie, aproximativ 600 de copii din Mitropolia Ardealului participă, în serii, la taberele de vară organizate de Patriarhia Română în cadrul proiectului național ‘Alege școala!’, conform celor precizate de pr. Constantin Necula, consilier în cadrul Mitropoliei Ardealului și formator al proiectului ‘Alege școala!’. Programul taberelor este împărțit pe ateliere: religios, lucru manual, desen și pictură. La atelierul de creație, copiii sunt antrenați în realizarea a diverse obiecte, iar la atelierul de pictură, copiii își pot exersa talentul.

‘Am avut șansa să văd și copii bucuroși de Hristos. Copiii sunt din seria a treia din cadrul proiectului ‘Alege școala!’, prezenți în tabăra de la Tismana. Directoarea taberei, Mihaela Stoica, i-a primit ca pe propriii ei copii, în mijlocul unei naturi superbe, într-un spațiu primitor’, a spus pr. Constantin Necula, care a participat la câteva activități din cadrul taberei.

‘Proiectul ‘Alege școala!’, care se desfășoară în întreaga țară, aduce în atenția noastră copii care sunt în general însingurați, din diferite motive. Aici, la Tismana, i-am văzut pe copii regăsindu-și echilibrul, învățând imnul prieteniei, i-am văzut rugându-se, cântând, bucurându-se, într-o atmosferă de familie, cărora multora dintre ei, de fapt, le lipsește.’ Într-un astfel de proiect copiilor li se redă demnitatea, ‘i-am văzut reașezați în demnitatea lor bucuroasă’, a adăugat pr. Necula.

Cei mai mulți dintre participanții la proiect ‘duc lipsa căldurii unei familii sau a unei case, dar am constatat că prin Biserică putem face un pas uriaș către ei’, a observat părintele formator în cadrul proiectului, care a adăugat că a fost uimit de ‘camaraderia pe care de foarte puține ori am văzut-o în școală’, ceea ce arată că ‘în mod cert, copiilor le lipsește Hristos în școală’, fapt ce arată nevoia ‘de acest spațiu spiritualizat de Hristos, ca spațiu al educației’. Copiii participă la Sfânta Liturghie, dar și la drumeții în cadrul unui peisaj ‘de toată frumusețea posibilă’. ‘În locul ales de Sfântul Nicodim pentru însingurare și pentru sălbăticia protectoare’ vin acum ‘acești copii ca să se desălbăticească în Hristos’, a mai spus pr. C. Necula.

Comentarii Facebook


Știri recente