Activități culturale și misionare la Severin

Episcopia Severinului și Strehaiei a găzduit în această săptămână mai multe evenimente și activități de larg interes pentru clerul și credincioșii mehedințeni, informează „Ziarul Lumina”. Printre cele mai importante se numără și premierea celor mai bune miniproiecte, participante la Concursul național ‘Copilul învață iubirea lui Hristos’, inițiat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

În Eparhia Severinului și Strehaiei s-au înscris în concurs 11 parohii cu 11 miniproiecte, în care au fost implicați 115 copii. Beneficiarii au fost 15 bătrâni, 12 familii sărace, 5 persoane cu handicap și 30 de pacienți din spitalele din municipiul Drobeta-Turnu Severin. După evaluarea la nivel de eparhie, care a avut loc luni, 7 mai, a fost desemnat câștigător proiectul Parohiei Schinteiești, coordonat de preotul Sorin Iliescu.

Tot în această săptămână, miercuri, 9 mai, Primăria Drobeta-Turnu Severin a organizat la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor ceremonialul de sărbătorire a Zilei Independenței de Stat a României, a Zilei Victoriei împotriva fascismului și a Zilei Europei. Manifestările prilejuite de sărbătorirea acestor evenimente au debutat cu prezentarea onorului de către garda de onoare și intonarea imnului de stat. Episcopia Severinului și Strehaiei a fost alături de oficialitățile locale la acest moment, delegând un sobor de preoți în vederea oficierii ceremoniei religioase. După binecuvântarea dată de preoți, la Monumentul Eroilor au fost depuse coroane și jerbe de flori, festivitățile sfârșindu-se prin prezentarea onorului și defilarea gărzii de onoare.

Festival-concurs de film la Curtea de Argeș

În perioada 10-12 mai, Episcopia Severinului și Strehaiei participă la cea de a XIX-a ediție a Festivalului-concurs al filmului cu tematică religioasă, ‘Lumină din lumină’. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Argeș, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu Primăria Municipiului Curtea de Argeș, bucurându-se de sprijinul Societății Române de Televiziune – Redacția ‘Viața Culturală’. Scopul activității vizează în special conservarea tradițiilor creștine ale spiritualității românești și la o cunoaștere mai profundă de către tineret a valențelor educative ale Bisericii Române. Contribuția Bisericii mehedințene s-a materializat în reportajul ‘Departe de lume, aproape de veșnicie’ , realizat de Alexandra Dediu, montaj – Viorel Ianăși, imagine – Angel Dumitrana. Este un material filmat într-o zonă de munte a județului Mehedinți, în localitatea Godeanu. Imaginile au fost surprinse iarna trecută, care a fost deosebit de grea, punând accent pe condițiile grele de trai și inaccesibilitatea oamenilor la căile de comunicare. Chiar și așa, ei nu au uitat drumul către Biserică și, în ciuda gerului năprasnic, și-au făcut datoria de buni creștini, așa cum au învățat din moși-strămoși.

În cadrul celor două categorii ale festivalului, documentar și eseu, nu vor fi acceptate filme de ficțiune sau filme care au participat și la alte ediții ale evenimentului. Câștigătorii vor fi desemnați de un juriu format din personalități ale artei cinematografice și ale Bisericii Ortodoxe Române, alături de reprezentanți ai instituțiilor organizatoare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…