Activități culturale în Episcopia Slatinei și Romanaților

Începutul anului 2012 a deschis în Parohia ‘Toți Sfinții’ din orașul Caracal, județul Olt, șirul activităților cultural-spirituale organizate cu binecuvântarea Preasfințitului Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. Pe lângă orele de catehizare și activități cu tineretul, care au loc săptămânal, părinții slujitori au organizat o întâlnire dedicată deputatului Ioan Dumitriu, reprezentantul fostului județ Romanați în Divanul ad-hoc al Țării Românești.

Viața culturală a orașului Caracal a gravitat dintotdeauna în jurul sfintelor lăcașuri. An de an, la marile evenimente ale urbei, caracalenii se adună în jurul preoților slujitori pentru comemorarea personalităților de marcă din istoria județului.

Printre activitățile culturale de anul acesta organizate în Parohia ‘Toți Sfinții’ din Caracal, la sfârșitul săptămânii trecute, a făcut parte și comemorarea fostului deputat de Romanați Ioan Dumitriu, reprezentant de seamă al Olteniei în Divanul ad-hoc al țării. Evenimentul, organizat la inițiativa preotului paroh Mihai Iagăru, a reunit câteva zeci de credincioși, oameni de cultură, istorici, militari de carieră, edilii comunității, preoți din parohiile învecinate, profesori și elevi din școlile și colegiile caracalene.

‘În slujba cauzei sfinte și drepte a Unirii, este demnă de remarcat activitatea deputatului de Romanați Ioan Dumitriu, fapt care ne-a determinat să celebrăm, cu binecuvântarea PS Episcop Sebastian al Slatinei și Romanaților, la Biserica cu hramul ‘Toți Sfinții’ din Caracal, această filă de istorie, dorind să scoatem în evidență atât însemnătatea trecerii celor 153 de ani de la Unirea Principatelor Române, cât și activitatea patriotului caracalean, al cărui nume este scris pe plăcile comemorative, așezate pe peretele de miazănoapte al bisericii care adăpostește și mormântul său’, spune părintele Mihai Iagăru.

Activitatea a debutat cu o slujbă de pomenire săvârșită de preoții participanți pentru iertarea păcatelor și veșnica pomenire a demnitarului oltean. A urmat o sesiune de referate în care au fost prezentate mai multe aspecte legate de viața și activitatea deputatului Dumitriu, precum și de trecutul istoric al orașului.

Personalitate providențială în istoria fostului județ Romanați

Personalitatea marelui om politic Ioan Dumitriu și rolul pe care l-a avut în istoria orașului Caracal pot fi desprinse din documentul de împuternicire semnat de reprezentanții urbei la data de 15 septembrie 1857 (Vehilet Îndatoratoriu): ‘Noi, subsemnații alegători ai orașului Caracal, districtul Romanați, împuternicim și îndatorim pe deputatul nostru D-lu Ion Dimitriu ca îndată după constituirea Divanului Ad-hoc să declare și în tot cursul lucrărilor să sa zic cu conștiința și să voteze pe față, iar nu cu vot secret puncturile următoare…’.

Datorită meritelor sale deosebite și devotamentului cu care i-a slujit pe caracaleni, deputatul Dumitriu a fost înmormântat cu cinste în pridvorul Bisericii ‘Toți Sfinții’. În memoria sa, credincioșii, la inițiativa preotului paroh, au așezat aici o placă comemorativă. (Articol publicat în Ziarul LUmina din data de 9 februarie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente