Activități culturale în Arhiepiscopia Râmnicului

Secția periodice-legislație a Bibliotecii Județene ‘Antim Ivireanul’ din Râmnicu Vâlcea, alături de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, a organizat marți, 29 mai, manifestarea intitulată ‘Pogorârea Duhului Sfânt’, după cum informează „Ziarul Lumina”. Din partea Arhiepiscopiei Râmnicului a participat pr. Mihail Pretorian, inspector eparhial.

La eveniment au participat elevi și profesori de la școlile care au încheiate parteneriate cu Biblioteca Județeană: Școala cu clasele I-VIII Mihăești-Măgura, Școala Nr. 5 cu clasele I-VIII din Râmnicu Vâlcea, Școala cu clasele I-VIII Frâncești.

În deschidere, Mariana Zanfir, din cadrul Secției Periodice legislație a subliniat necesitatea și importanța acestor activități organizate pentru copii și tineri, realizate în parteneriat cu școlile din cadrul județului.

A urmat apoi prezentarea unui film intitulat ‘Pogorârea Duhului Sfânt’, realizat de către Secția Periodice legislație, în care au fost prezentate importanța religioasă a acestei sărbători creștine, precum și tradițiile populare legate de această sărbătoare.

Eleva Mojoiu Diana, din clasa a VI-a de la Școala cu clasele I-VIII Mihăești – Măgura, a prezentat un material în power-point intitulat ‘Originile Călușului’.

Despre desfășurarea activității, preotul Mihail Pretorian, inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, prezent la această manifestare, a precizat: ‘În Duminica Rusaliilor sărbătorim minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului și ziua întemeierii Bisericii creștine. Biserica ia ființă astfel și se menține în Hristos prin Duhul Sfânt, Care Se pogoară la Rusalii și rămâne în ea, dar și vine continuu în ea, cerut prin rugăciune și prin ferire de păcate. Copiii și tinerii trebuie să cunoască faptul că după cum odinioară Duhul Sfânt S-a pogorât asupra Apostolilor în chip de foc și a revărsat asupra lor darurile Sale, tot așa și la Botez, când preotul, cu Sfântul Mir, unge pe cel botezat, rostind formula ‘Pecetea darului Duhului Sfânt, Amin’, se revarsă asupra pruncului darurile Sfântului Duh. Ei trebuie însă să-și păstreze și să-și înmulțească aceste daruri primite de la Dumnezeu, prin viața lor trăită, alături de familie și prieteni, conform principiilor morale ale Bisericii noastre creștin-ortodoxe’.

În încheierea manifestării, elevi de la Școala cu clasele I-VIII Frâncești, coordonați de Gheorghe Nenițoiu, îndrumător artistic al formației de călușari ‘Călușul’, au prezentat în holul Bibliotecii Județene tradiționalul dans al călușarilor.

Comentarii Facebook


Știri recente