Activități culturale în Arhiepiscopia Craiovei și Episcopia Severinului

În ultimii șase ani, Fundația ‘Cuvântul care zidește’ a inițiat mai multe activități culturale care au prins rădăcini în tradiția Bisericii din Oltenia. Săptămâna aceasta s-a încheiat Festivalul ‘Îngerul a strigat’, la Craiova, și faza județeană a Festivalului ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’, la Drobeta-Turnu Severin, informează „Ziarul Lumina”.

Fundația ‘Cuvântul care zidește’, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, a organizat miercuri, 25 aprilie, ediția a XI-a a Festivalului de tradiții și cântece pascale ‘Îngerul a strigat’. Evenimentul s-a desfășurat la Colegiul Național ‘Ștefan Velovan’ din Craiova. Grupurile școlare și preșcolare care au participat la festival au reprezentat județele Dolj și Gorj. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a fost prezent preotul Gheorghe Pîrva. ‘Ne bucurăm că acești copii minunați, ca niște îngeri, au vestit Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și bucuria sărbătorilor creștine. Este o mare mulțumire sufletească faptul că de fiecare dată profesorii se implică, alături de elevi, pentru a valorifica moștenirea străbună, pentru a păstra tradițiile noastre românești, creștinești, și a le prezenta mai departe generațiilor viitoare. Să îi ajute Dumnezeu pe participanți să fie cu adevărat misionari, propovăduitori ai Învierii lui Hristos!’, a declarat pr. profesor Pîrva.

Faza județeană a Festivalului oratoric la Severin

Tot miercuri, 25 aprilie, elevii din Episcopia Severinului și Strehaiei au participat la faza județeană a Festivalului de oratorie creștină ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’, aflat anul acesta la cea de a VIII-a ediție. Evenimentul a fost găzduit de Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Maioreasa. În deschidere, pr. Ovidiu Polexă, consilier pe probleme de tineret și catehizare parohială în cadrul Centrului eparhial, a dat citire cuvântului de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Tema de anul acesta s-a intitulat generic ‘Sfinții Tămăduitori’, pentru ambele secțiuni, juniori și seniori. Elevii care au participat anul acesta se află sub îndrumarea profesorilor Leontin Stăiculescu, Dacia Grumăzescu, Emilia Lolescu, Maria Ghinea și Iuliana Firi. Juriul a fost prezidat de către părintele inspector Cosmin Necșoiu și a avut în componență patru membri.

‘Un festival interesant și deosebit de important’

Prezentă la eveniment, Dana Săftoiu, inspector de specialitate în cadrul ISJ Mehedinți, a mărturisit: ‘Acest festival se găsește în calendarul activităților educative școlare și extrașcolare, regionale și interregionale, fiind astfel acreditat pentru anul 2012. Ne bucurăm că prezența elevilor la acest festival este o confirmare a muncii profesorilor de religie, fiindcă ei sunt chemați acum la Liturghia de după Liturghie, și ceea ce fac aici este o completare a orei de religie’. De asemenea, prof. Leontin Stăiculescu a precizat: ‘Este un festival interesant și deosebit de important, prin prisma faptului că sunt puse în evidență calitățile artistice și oratorice ale acestor tineri plini de creativitate’.

Elevii mehedințeni calificați vor participa la faza finală a concursului, organizată în Arhiepiscopia Craiovei, în a doua decadă a lunii mai.

Comentarii Facebook


Știri recente