Activități culturale dedicate patrimoniului național-bisericesc la Râmnic

Credincioșii râmniceni iubitori de artă bisericească pot admira de săptămâna aceasta mai multe fotografii legate de istoria unor biserici-monument istoric din România. Vernisajul cu tema ‘Biserici și clădiri salvate de dr. ing. Eugeniu Iordăchescu’ este găzduit de Biserica ‘Toți Sfinții’ din Râmnicu-Vâlcea, informează „Ziarul Lumina”.

În Arhiepiscopia Râmnicului, tezaurul patrimoniului cultural românesc este pus în lumină zilele acestea printr-o nouă expoziție găzduită de Biserica ‘Toți Sfinții’ din municipiu. Pe fațada exterioară a curții sfântului lăcaș au fost amplasate mai multe fotografii reprezentând ‘Biserici și clădiri salvate de ing. Eugeniu Iordăchescu’. Toate exponatele pot fi admirate de râmniceni, turiști și pelerini ce trec pe Bulevardul Calea lui Traian. În cadrul vernisajului sunt prezentate parte din cele 29 de biserici și clădiri translatate de pe vechile amplasamente pentru a fi salvate de la demolare în contextul reamenajărilor zonale.

Inginerul Iordăchescu a translatat 10 biserici în București și două în afara lui, 16 blocuri și statuia Domnița Bălașa, în total 29 de clădiri mutate. Printre cele din București, amintim translatarea Palatului Sinodal din incinta Mănăstirii Antim din București, Biserica ‘Sfântul Ilie’ Rahova, care are pictură de Tattarescu, Biserica ‘Olari’ de pe Calea Moșilor, Biserica ‘Sfântul Ioan Nou’, Biserica ‘Cuibul cu Barză’. Între multele sale realizări se numără și restaurarea bisericii Mănăstirii Râmeț, pe care a ridicat-o 2,08 m pentru a fi ferită de inundație.

O genială metodă de lucru

Mecanismul pe care arhitectul îl punea de multe ori în practică pentru realizarea proiectelor sale era foarte ingenios. Pentru mutarea lăcașurilor de cult dintr-un punct într-altul se folosea de platformă de susținere pe care imobilul era ancorat și tras mai apoi pe șine. Viteza cu care se deplasa era mică, de câțiva metri pe oră. Biserica ‘Schitul Maicilor’, o construcție cu o greutate de 700 de tone, a fost mutată 245 de metri. Despre această performanță, genialul arhitect povestea: ‘Am făcut cinci mișcări în spațiu cu ea, am rotit-o cu 36 de grade, am ridicat-o 1,67 m și apoi am coborât-o 25 de centimetri’. Reușita acestor demersuri l-a determinat să coordoneze și mutarea altor clădiri. Printre acestea este Spitalul din Craiova, Banca Națională din Miercurea Ciuc (mutată pe o distanță de 142 m), Casa Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, dar și un bloc de pe Bulevardul Republicii și două pe Șoseaua Ștefan cel Mare. În Alba Iulia a despărțit în două un bloc cu patru scări. Era exact în mijlocul bulevardului care duce în piața din fața catedralei, depărtându-le 45 de metri, o jumătate a ‘pus-o’ într-o parte și cealaltă dincolo.

Inițiativa expoziției a aparținut Academiei de Studii Economice din București, iar după vizualizarea ei în Capitală, în baza parteneriatului dintre Parohia ‘Toți Sfinții’ și Primăria Râmnicu Vâlcea s-a dorit să se facă publică prezervarea patrimoniului cultural național ce a fost salvat de la demolare prin grija unui om cu suflet nobil și inimă mare, dr. ing. Eugeniu Iordăchescu.

Comentarii Facebook


Știri recente