Activități culturale de Ziua Senectuții, la Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), în colaborare cu Teatrul de Stat din Oradea și Teatrul pentru Copii și Tineret ‘Arcadia’ din Oradea, au organizat joi, 30 septembrie, un spectacol pentru persoanele de vârsta a treia, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Senectuții (1 octombrie), în sala de spectacole a Teatrului ‘Arcadia’, actorii Teatrului de Stat din Oradea au jucat piesa ‘Desculț în parc’ de Neil Simon, în traducerea și regia lui Sebastian Lupu. Această piesă s-a bucurat de un real succes de-a lungul timpului. Pe scena Teatrului de Stat din Oradea a fost jucată, pentru prima dată, în urmă cu doi ani. Actorii orădeni au fost ovaționați de cei aproape 200 de spectatori.

Piesa înfățișează eforturile a doi tineri căsătoriți de a conviețui și mai ales de a-și armoniza personalitățile ce dau naștere unor sentimente și manifestări contradictorii. Povestea de dragoste a celor doi tineri se desfășoară într-un apartament mic, unde ninge, încălzirea centrală este defectă, iar cămara este folosită drept dormitor, în care intră doar un pat. ‘Am fost deosebit de onorat când doamna Viorica Cherteș, președintele AFOREO, ne-a propus o manifestare care, din start, mi s-a părut extrem de inspirată. Dânsa a dorit acest lucru, și am fost cât se poate de disponibil pentru marcarea, așa cum se cuvine, a Zilei Senectuții, oferind membrilor asociației pe care o conduce, și în special vârstnicilor, un spectacol gratuit. Sunt convins că participanții vor aprecia eforturile doamnei Cherteș și, în aceeași măsură, și talentul actorilor noștri. Cred, de asemenea, că astfel de inițiative sunt binevenite, cu atât mai mult cu cât trecem printr-o perioadă dificilă și cele mai vulnerabile categorii sunt bătrânii și tinerii. Nu trebuie să ne lăsăm pradă deznădejdii, iar astfel de acțiuni au darul să ne arate că numai cu credință în Dumnezeu și cu spirit de solidaritate putem depăși aceste vremuri grele’, a declarat Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat din Oradea.

Prin organizarea acestui eveniment, s-a urmărit atragerea atenției tinerilor asupra importanței pe care trebuie să o acorde persoanelor vârstnice, în acest sens fiind povața ‘dacă nu ai bătrâni, să îți cumperi’ sau ‘dacă îi ai, să îi asculți’.

Recunoștință pentru grija celor în vârstă

Aceste activități reprezintă un gest de mulțumire adus bătrânilor, într-un cadru organizat și festiv, pentru dragostea, grija și blândețea cu care ne poartă de grijă. ‘Mulțumim din suflet Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și doamnelor din Asociația Femeilor Ortodoxe că s-au gândit la noi, cei de vârsta a treia, să mai ieșim în lume, să mai socializăm, amintindu-ne astfel de tinerețea noastră, când ne întâlneam cu prietenii și cunoscuții’, a declarat Petru Faragău din Oradea.

‘Ne bucurăm că am reușit să adunăm un număr așa de mare de pensionari, persoane ajunse la vârsta căruntețelor, și de acum înainte ne vom strădui să devină o tradiție ca, în fiecare an, în luna octombrie, să-i sărbătorim pe cei mai blânzi, buni și plini de iubire, bătrânii noștri’, a declarat Viorica Cherteș. La finalul spectacolului, toți cei prezenți au fost invitați de doamnele din asociația ortodoxă să participe la o mică agapă în holul teatrului.

Comentarii Facebook


Știri recente