Activități cultural-religioase în Arhiepiscopia Râmnicului

Timp de aproape o săptămână (15-20 martie), credincioșii din Arhiepiscopia Râmnicului au avut parte de mai multe activități cultural-religioase închinate memoriei marelui mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania. Programul a luat sfârșit marți, 20 martie, printr-un eveniment de amploare organizat în cadrul Centrului eparhial din Râmnic, informează „Ziarul Lumina”.

În după-amiaza zilei de marți, 20 martie, Sala ‘Iosif Episcopul’ din cadrul Așezământului pastoral-cultural ‘Sfântul Ierarh Calinic’, din incinta Centrului eparhial, a găzduit ultima reuniune cultural-spirituală dedicată mitropolitului Bartolomeu Anania, din cadrul activităților intitulate generic ‘Serile cu Bartolomeu’.

‘Un adevărat mărturisitor în temnițele comuniste’

În deschiderea evenimentului, Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a evocat personalitatea marelui arhiereu, amintind contribuția sa definitorie în istoria Bisericii Ortodoxe Române. ‘Neobosita sa cărturărie, revărsată-n slova-i inspirată, a prilejuit redescoperirea unor noi valențe de exprimare a limbajului românesc, de adaptare a expresiei revelației la forma de comunicare și percepere contemporană. O activitate deosebită în care a pus în lumină valorile învățăturii creștine, realizând o punte duhovnicească între românii de pretutindeni. A rămas în conștiința neamului și ca mărturisitor în temnițele comuniste, temnițe cărora mai târziu, în timpul slujirii ca arhiepiscop al Clujului, Vadului și Feleacului și mai apoi mitropolit, le-a așezat și sfințit biserică în curte, spre veșnică pomenire în conștiința urmașilor’, a menționat Înalt Preasfințitul Părinte Gherasim.

Au urmat evocări și comentarii ale înalților oaspeți de la Mitropolia Clujului și Maramureșului despre dimensiunea spiritual-culturală a personalității mitropolitului Bartolomeu: pr. prof. dr. Iustin Tira, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. scriitor Ioan Pintea, arhim. Andrei Coroian, starețul sfintei Mănăstiri Nicula.

În cadrul evenimentului au fost lansate două noi apariții editoriale, publicate la Editura Renașterea din Cluj-Napoca: ‘Mitropolitul Bartolomeu al Clujului (1921-2011) – in memoriam’; ‘Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului – la 90 de ani’; Albumul ‘După 90 de ani: biserici, mănăstiri și așezăminte sociale nou-construite în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (1990-2011)’.

La final, Corala ‘Canticum’ a Seminarului Teologic ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnicu Vâlcea, dirijată de profesorul Gelu Stratulat, a susținut un recital de cântări religioase.

Scuarul ‘Mitropolit Bartolomeu Anania’

În aceeași zi, a avut loc, în fața Librăriei ‘Virgil Ierunca’ (Humanitas) din Râmnicu Vâlcea, festivitatea de inaugurare a Scuarului ‘Mitropolit Bartolomeu Anania’, declarat de municipalitate ‘Spațiu al comunității culturale a Râmnicului dedicat Artelor, Meșteșugurilor, Tradiției și Spiritualității’ vâlcene. La festivitate au susținut alocuțiuni despre personalitatea ilustrului ierarh: IPS Gherasim, ing. Romeo Rădulescu, primarul municipiului, conf. univ. dr. Ioan Șt. Lazăr, președinte executiv al Fundației culturale ‘Sfântul Antim Ivireanul’ și amfitrionul evenimentului, prof. drd. Florin Epure, director executiv la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Vâlcea, precum și alte oficialități și oaspeți din Mitropolia Clujului. Programul s-a încheiat cu un recital poetic și cântări psaltice oferite de un grup de studenți și elevi seminariști vâlceni.

A doua ediție a Memorialului Bartolomeu Valeriu Anania a fost organizată de către Arhiepiscopia Râmnicului, împreună cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Fundația culturală ‘Sfântul Antim Ivireanul’, Facultatea de Litere, filiala Râmnicu Vâlcea, a Universității din Pitești, Biblioteca Județeană Vâlcea, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Vâlcea, Forumul Cultural al Râmnicului și alte instituții de cultură și de învățământ.

Comentarii Facebook


Știri recente